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Judgments—Court Costs—Costs.

Costs may be taxed in two ways: by the court as part of
the judgment or by the prevailing party filing his bill of
costs, in which event the costs do not become taxed until the
five days allowed the dissatisfied party have elapsed and no
motion to have the same taxed by the court has been filed.
In case the motion is filed the costs are not taxed or ascer-

tained until taxed by the court.

Harry W. Hill, Esq., December 10, 1929.

Clerk of District Court,
Billings, Montana.

My dear Mr. Hill:

You have requested my opinion on the following question:

“Must the clerk comply with the provisions of Section 9806
with reference to the time in respect to inserting the costs in
a judgment, regardless of the time allowed the dissatisfied
party to file notice of motion to have the costs taxed by the
court as provided in Section 9803 7”

Sections 9803 and 9806 provide as follows:

“The party in whose favor judgment is rendered, and who
claims his costs, must deliver to the clerk, and serve upon the
adverse party, within five days after the verdict or notice of
the decision of the court or referee or, if the entry of the judg-
ment on the verdict or decision be stayed, then before such
entry is made, a memorandum of the items of his costs and
necessary disbursements in the action or proceeding, which
memorandum must be verified by the oath of the party, or
his attorney or agent, or by the clerk of his attorney, stating,
that to the best of his knowledge and belief the items are
correct, and that the disbursements have been necessarily in-
curred in the action or proceeding. A party dissatisfied with
the costs claimed may, within five days after notice of filing of
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the bill of costs, file and serve a notice of a motion to have
the same taxed by the court in which the judgment was ren-
dered, or by the judge thereof at chambers.”

“The clerk must include in the judgment entered up by
him, any interest on the verdict or decision of the court, from
the time it was rendered or made, and the costs, if the same
have been taxed or ascertained; and he must, within two days
after the same are taxed or ascertained, if not included in the
judgment, insert the same in a blank left in the judgment for
that purpose, and must make a similar insertion of the costs
in the copies and docket of the judgment.”

I can see no ambiguity in these two statutes as Section 9806
simply requires the clerk to enter the costs as part of the judgment
within two days after they are taxed or ascertained. Costs may be
taxed in two ways, that is, by the court as part of the judgment or
when not taxed by the court as part of the judgment, by the prevailing
party filing bis bill of costs as provided by Section 9803, in which
event the costs do not become taxed until the five days allowed the
dissatisfied party have elapsed, and no motion to have the same taxed
by the court has been filed. In case the motion is filed the costs are
not taxed or ascertained until taxed by the court as provided by the

statute.
ute Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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