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County Officers—County Attorneys—County Assessors—
Contracts—Insurance.

The County Attorney or County Assessor is not prohibited
by statute from acting as a local agent of a fire insurance com-
pany and receiving for his own use part of the premium paid
by the county covering insurance upon property belonging to
said county.

R. N. Hawkins, Esq., October 15, 1929.
Assistant State Examiner,
Helena, Montana.

My dear Mr. Hawkins:

You have requested an opinion upon the question of whether a
county attorney or county assessor acting as a local agent of a fire
insurance company can receive for his own use any portion of a premium
which is paid by the county covering insurance upon property belonging
to the county.
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Section 444 R.C.M. 1921 reads as follows:

“Members of the legislative assembly, state, county, city
town, or township officers, must not be interested in any con-
tract made by them in their official capacity, or by any body
or board of which they are members.”

It will be observed that the prohibition contained in the above section
is against the officer specified therein being interested in contracts
made by them in their official capacity, or by any body or board of
which they are members. The county insurance is let by the board of
county commissioners. Neither the county attorney nor the county
assessor makes the insurance contracts nor are they members of the
board which makes them.

Therefore, the contracts of insurance are not such as the above
statute prohibits the county attorney and county assessor having an
interest in and there is no legal objection to these officers receiving a
part of the premium that is paid by the county for the insurance.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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