
18 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

fines the word "politics" as meaning everything that concerns the gov­
ernment of the country, and the word "political" as pertaining to policy 
or the administration of the government. 

It is my opinion that the enactment or repeal of legislation relating 
to the public health is a political function of government and that the 
activity of the company with relation thereto as outlined above would 
be in violation of the provision of this act. Furthermore, legislation af­
fecting the public health might be the subject of partisan politics closely 
allied with the political fortunes of candidates, or political parties, in 
which event the advocacy of the legislation by the company in the man·· 
ner mentioned above would tend to aid the candidate or political party 
sponsoring the same which would also be in violation of the act. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

By S. R. Foot, Assistant. 

Conventions-County Treasurers-Expenses. 

County treasurers are not required by law to attend state 
conventions of county treasurers and are not entitled to ex­
penses from counties. 

R. N. Hawkins, Esq., 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Hawkins: 

January 18, 1929. 

Under date of January 15th, 1929, you addressed this office as fol-
lows: 

"The county treasurers of the state are to hold a meeting 
at Helena during the present session of the legislature. In view 
of this, we desire to know if their traveling expense incident to 
such meeting would be a legal charge against the respective 
counties." 
Chapter 48, Laws of 1927 provides as follows: 

"That Section 443 of the Revised Codes of the State of Mon­
tana, 1921, as amended by Chapter 124 of the Laws of the 
Eighteenth Legislative Assembly be amended so as to read as 
follows: 

"'Section 443. Hereafter no state, county, city or school 
district officer or employe of the state, or of any county or city, 
or of any school district, shall receive payment from any public 
funds for traveling expenses or other expenses of any sort or 
kind for attendance upon any convention, meeting or other gath­
ering of public officers, save and except for . attendance upon 
such convention, meetings or other gatherings as said officer 
may by virtue of his office be required by law to attend, * * * , " 
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I am unable to find any.provision of law by virtue of which a county 
treasurer is required to attend a meeting such as is described in your let­
ter and that traveling expenses incident to such meeting would not be a 
legal charge against the respective counties. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 
By T. H. MacDonald, Assistant. 

Fire-Slash Hazards-Liens-Liability. 

Where slash hazards are removed by officer the lien pro­
vided for attaches to the land and there is no personal liability 
on the land owner unless he personally created the hazard. 

Rutledge Parker, Esq., 
State Forester, 

Missoula, Montana. 

My dear Mr. Parker: 

January 19, 1929. 

You have requested my opInIOn relative to enforcing laws with 
reference to removal of slash resulting from lumber operations on 
privately owned forest lands, particularly in .cases where the owner of 
the land sells the timber and the same is cut by another and such other 
fails to remove the slash or to pay for such removal. 

Your question is whether in such event you can hold the owner of 
the land responsible for the removal of the slash hazard. 

You are advised that under Section 6 of Chapter 95, Laws of 1927, 
which is the law pertaining to the removal of slash hazards, there is no 
provision that can be discovered which creates a personal liability to 
remove or to pay for the removal on the owner of such lands. At the 
conclusion of Section 7, it is provided as follows: 

"Upon the filing of such notice in the office of the Clerk 
and Recorder of the proper county it shall immediately and 
thereafter constitute a lien upon said land and or timber or other 
forest products until it shall have been released or satisfied." 

You are advised that the lien provided for does not create a per-
sonal liability on the owner of the land in a case where the cutting was 
done and the slash hazard created by someone else to whom the tim­
ber had been previously sold. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

By T. H. MacDonald, Assistant. 
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