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of the driver or the dangerous or unsafe condition of the vehicle. They 
would likewise be liable individually for injuries arising from causes, 
the existence of which the board as such had notice prior to the acci­
dent and by reasonable diligence could have remedied but failed to do so. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

County Commissioners-County Officers-State Examin­
er-Accountant. 

Boards of county commissioners have authority to employ 
an accountant in counties not having an auditor to make an 
audit of the books of county officers when such is reasonably 
necessary for the board to discharge its duties under para­
graph 1 of Section 4465 RJC.M. 1921, notwithstanding the 
fact that the information thus procured might likewise be 
obtained by the state examiner in the discharge of his of­
ficial duties. 

If such state examiner has already acquired such infor­
mation the employment of an accountant would not be neces­
sary to the discharge of the board's duties. Where an orig­
inal audit is required to obtain such information the com­
missioners are not obligated to call upon the state examiner 
to make a special examination. 

R. N. Hawkins, Esq., 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Hawkins: 

August 21, 1929. 

You have requested an OpInIOn of this office whether a board of 
county commissioners has authority to employ an accountant in coun­
ties not having an auditor, at a given compensation, to make an audit 
of the books of its officers. 

Paragraph 1 of Section 4465 R.C.M. 1921, provides as follows: 

"To supervise the official conduct of all county officers, 
and officers of all districts and other subdivisions of the county, 
charged with assessing, collecting, safe keeping, management 
or disbursement of the public revenues; see that they faithfully 
perform their duties; direct prosecutions for delinquencies; and, 
when necessary, require them to renew their official bonds, to 
make reports, and to present their books and accounts for in­
spection." 
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This language was taken from Section 4 of the County Supervisors' 
Act of 1893 of the State of California. In the case of Harris vs. Gib­
bons, 46 Pac. 292 the precise question you ask was presented to the 
Supreme Court of California. The court in its opinion said: 

"It is difficult to conceive how a board of supervisors, in its 
capacity as a body corporate and politic, could expert books, 
or be an expert accountant, and yet the experting of books 
s~ems to be necessary to that supervision of county officers 
which the law expressly imposes upon such Board. Power to 
accomplish a certain result, which evidently cannot be accom­
plished by the person or body to whom the power is granted, 
without the employment of other agencies, includes the implied 
power to employ such agencies; and in such case, when the law 
does not prescribe the means by which the result is to be accom­
plished, any reasonable and suitable means may be adopted." 

It is therefore the opinion of this office that a board of county 
commissioners may employ an accountant to audit the books of the 
county officers where there is no county auditor when such employment 
is reasonably necessary to the discharge of its duties under Paragraph 
1 of Section 4465, supra. 

You further request the opinion of this office as to whether a board 
of county commissioners may employ an accountant or other persons, 
at a fixed compensation to perform duties that by statute are required 
to be done by the state examiner. I assume by this question you mean 
if such employment may be made when in the performance thereof in­
formation is to be supplied to the board which could be acquired by the 
state examiner when and if he made a regular or special examination 
of the affairs of the county as it is inconceivable that the board of 
county commissioners would employ someone to perform the official 
duties of the state examiner. As stated before, the county commis­
sioners have such power when the purpose is to assist them in the per­
formance of the official duties of their office and such employment is 
reasonably necessary even though the state examiner may likewise 
obtain such information in the discharge of his official duties. How­
ever, if the state examiner has already acquired such information prior 
to such employment and such information is available to the county 
commissioners, the employment of a person to procure it could hardly 
be said to be necessary to the discharge of their said duties. However, 
where the information can only be obtained by an original audit there 
is no obligation upon the county commissioners to call upon the state 
examiner to make a special examination, as such examination rests in 
the discretion of the state examiner and he could not be compelled to 
make it at the instance of the board of county commissioners. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




