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Tax Sales-County Commissioners-Refunds. 

Tax sales are strictly statutory proceedings and statutefl 
prescribing conditions precedent must be strictly followed. 
Tax sale by county of realty previously sold to county at ta:ll 
sale within thirty-six months is invalid .. County commission. 
ers are without power to refund money paid to county at in. 
valid tax sale until such invalidity has been established as 
provided in Chapter 131, Laws of 1927. 

H. O. Vralsted, Esq., 
County Attorney, 

Stanford, Montana. 

My dear Mr. Vralsted: 

August 6, 19'29. 

You have requested the opinion of this office with reference to 
the following facts: 

During 1923, 1924 and 1925, Judith Basin county sold real estate 
and bid in the property for taxes due. There was no redemption and 
the property was again sold in 1926 to an individual who purchased 
the tax certificate. In 1927 the taxes being again delinquent the county 
purchased the tax certificate of 1927. Under these facts you ask the 
following questions: 

"1. Where the county has bid in the property at a tax sale 
and the same remains unredeemed, is the subsequent sale 
thereof by the county legal, as, for instance, the tax sale for 
the year 1926 above referred to?" 

The tax sale of 1926 was valid as to property purchased by the 
county at the tax sale of 1923 if the sale was made after thirty-six (36) 
months had elapsed since the 1923 sale, and if said 1926 sale was made 
upon the order of the board of county commissioners. Section 2231 
R.C.M. 1921, provides that where the county is the purchaser the land 
is assessed as usual but is not exposed for sale until the period of re­
demption (36 months) has expired, and only then upon an order of the 
board of county commissioners directing such sale. 

In my opinion the sales of 1924, 1925 and 1926 are invalid if they 
were of property previously purchased by the county within 36 months 
of the said sales, or if the sale was made without an order of the board 
of county commissioners. The proceedings antecedent to a tax sale of 
real estate are creatures of the statute. 

The power to sell real estate does not exist unless expressly con-
ferred by statute. 

McQuerney vs. Reed, 23 Iowa 410; 
Sibley vs. Smith, 2 Mich. 486; 
Sharp vs. Speir, 4 Hill (N.Y.) 76; 

Beaty vs. Knowlder, 4 Pet. (U.S.) 152, 7 Law Ed. 813. 
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For the reason that tax sales are exclusively statutory proceedings 
the statute granting the power of sale must be strictly followed. The 
officer making the sale sells something which he does not own, and 
which he can have no power to sell except as he is made the agent of 
the law for the purpose. But his agency is dependent upon certain 
steps and conditions precedent which are, under the law, conditions 
upon his authority. Ii one step or one condition precedent fail it is 
as fatal as if all failed, and conditions to a statutory authority cannot 
be aided by the courts. 

Lyon vs. Alley, 130 U.S. 177, 32 Law Ed. 899; 

Eastman vs. Gurrey, 15 Utah 410, 49 Pac. 310. 

Where tax sales are under consideration a fundamental condition 
to their validity is that there should have been a strict compliance with 
the law in all proceedings of which the sale was the culmination. (Pres­
ton vs. Hirsch, 5 Cal. App. 485, 90 Pac. 965). 

"2. If such subsequent sale was illegal is it within the 
power of the county commissioners to declare such sale illegal 
and refund to the purchaser the sum paid, together with 8 per 
cent interest thereon, or must the same be adjudicated as pro­
vided by Chapter 131, Laws of 1927?" 

The power of the board to refund moneys must emanate from 
statute. Aside from Chapter 131, Laws of 1927, Section 2222 R.C.M. 
1921, is the only statute which would tend to grant such authority. 
However, a similar statute in California has been held by that court 
not to apply to cases of this kind. 

Brooks vs. County of Tulare, 49 Pac. 469; 
Coleman vs. County of Los Angeles, 182 Pac. 440. 

It was held that until the enactment of a statute somewhat similar 
to our said Chapter 131, Laws of 1927, there was no way that a pur­
chaser of property at a tax sale could reclaim money from the county 
which he had paid as a consideration for the purchase even though 
said tax sale was illegal. 

Our Supreme Court has evidently recognized this rule in Larson 
et al. vs. Peppard, 38 Mont. 128, where the court said that the purchaser 
at a delinquent tax sale is subject to the rule of caveat emptor. There­
fore, it would appear that the said Chapter 131, Laws of 1927, is the 
only source of power for the board of county commissioners to refund 
money thus received because of irregular delinquent tax sales. This 
act, however, provides for the refunding of the money only after the 
fact that the certificate is void has been determined by the court. It 
therefore appears that the judgment of the court that a tax certificate 
is void is jurisdictional to the right of the board of county commis­
sioners to make a refund. 

"3. Upon a redemption, has the county treasurer the right 
to pay over a part of the redemption money to the holder 
of the tax sale certificate for the year 1926, or does the pur­
chaser stand to lose the amount paid therefor?" 
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It is my opinion from what has been said hereinbefore that the 
county treasurer would not have the right to pay over a part of the 
moneys received by redemption from the sales, for which the county 
holds certificates of purchase, to the holder of the tax sale certificate 
for the year 1926 (if said sale for 1926 is void), but if the said sale is 
declared void by a court the county can refund to the purchaser the 
moneys in accordance with the terms of Chapter 131, Laws of 1927. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Taxation-Tax Sales-Tax Certificates-Tax Deeds. 

Where land was assessed for 1920 but no tax sale was 
had for that year and the land was subsequently sold at a 
tax sale for taxes for subsequent years the lien of the 1920 
taxes is destroyed by the issuance of a tax deed upon the sale 
held for taxes subsequent to that year. If the land is redeemed 
from the outstanding tax certificates the 1920 taxes would 
still remain a lien upon the land. Where there are no delin­
quencies subsequent to the year 1920 the lien of the taxes 
for that year would remain upon the land and the county has 
an enforceable lien therefor. 

James G. Wagner, Esq., 
Deputy County Attorney, 

Plentywood, Montana. 

My dear Mr. Wagner: 

August 8, 1929. 

You have requested an opinion of this office with reference to the 
right of the county to collect taxes for the year 1920 where (1) there 
are outstanding tax certificates subsequent to 1920; (2) where there 
have been no subsequent delinquencies since 1920. 

,Answering the first question, it is the opinion of this office that 
if deeds are issued upon the tax certificates issued for sales subsequent 
to 1920 that the deeds would operate to convey the land to the purchaser 
free from the lien of the 1920 taxes and the county could not sell the 
property for the 1920 taxes. 

Section 2215 R.C.M. 1921 as amended by Chapter 85, Laws of 1927, 
provides that a tax deed shall be deemed to convey to the grantee the 
absolute title to the lands free of all encumbrances, except the lien for 
taxes which may have attached subsequent to the sale. 

California had a somewhat similar statute and the Supreme Court 
of that state in Dougherty vs. Henarie, 47 Cal. Rep. 9, held: 

"The general rule is that a sale and conveyance in due 
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