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Laws of 1929, that as to trips outside the county for the return of the 
fugitive, the sheriff is entitled to charge only the amount actually paid 
for transportation-that is, the railroad fare where transportation is 
by train, together with the other actual expenses as hereinbefore 
stated. Where travel is by automobile the sheriff may be repaid, in ad­
dition to the other actual expenses, only such sum per mile as the board 
determines constitutes the actual expense for the return of the fugitive, 
not to exceed 12 % cents per mile. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

High Schools--Repairs - Bids-School Trustees--School 
Buildings. 

There is no duty imposed by law upon the board of trus­
tees of a county high school to advertise for bids when re­
pairing county high school buildings inasmuch as neither Sec­
tion 1016 R.C.M. 1921, nor 1301 R.C.M. 1921, applies to trus­
tees of county high schools. 

Dwight N. Mason, Esq., 
County Attorney, 

Missoula, Montana. 

My dear Mr. Mason: 

August 5, 1929. 

You inquire whether the Missoula county high school board may 
enter into contracts for the repairing of county high school buildings 
without first advertising in a newspaper for two weeks asking for 
bids to perform such work. 

Section 1271 R.C.M. 1921 as amended by Chapter 127, Laws of 1923, 
and by Chapter 48, Laws of 1929 (subdivision 8 thereof) authorizes "the 
county high school board to provide, by purchase or otherwise, for 
school books, school furniture, repair of school buildings, furnishings 
or equipment, and for other things needed in the schoolhouse or on the 
school grounds or for the use of the school board." 

There is no other statutory provision upon the subject which could 
be held to prescribe any limitation or qualification upon this power 
unless it be Section 1016 R.C.M. 1921, reading as follows: 

"It shall be unlawful for any school trustee to have any 
pecuniary interest, either directly or indirectly, in the erection 
of any schoolhouses, or for warming, ventilating, furnishing, or 
repairing the same, or be in any manner connected with the 
furnishing of supplies for the maintenance of the schools, or 
to receive or to accept any compensation or reward for services 
rendered as trustees, except as hereinbefore provided. No 
board of trustees shall let any contract for building, furnishing, 
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repaIrmg, or other work, for the benefit of the district, where 
the amount involved is two hundred and fifty dollars, or more, 
without first advertising in a newspaper published in the county 
for at least two weeks, calling for bids to perform such work, 
and the board shall award the contract to the lowest responsible 
bidder; provided, however, that the board of school trustees 
shall have the right to reject any and all bids." 

It will be observed that this section refers to the letting of con­
tracts by the board of trustees for building, furnishing, repairing or 
other work "for the benefit of the district." A county high school 
building is not the property of a school district. A county high school 
is a county institution, and its trustees are a county agency. The high 
school property is county property and any obligation incurred in con­
nection therewith is a county obligation. (Panchot vs. Leet, 50 Mont. 
314, 146 Pac. 927). The repairing of the county high school building 
would not be for the benefit of a school district, but for the benefit of 
the county. It is apparent, therefore, that this section does not apply 
to trustees of a county high school but applies only to trustees of school 
districts and therefore would constitute no limitation upon the power 
of the county high school board under Section 1271 R.C.M. 1921, as 
amended. 

Subdivision 8 of Chapter 1271 was first enacted in 1923 as an 
amendment to that section. It is therefore a later enactment than 
Section 1016 R.C.M. 1921, and if the legislature had intended that a 
similar qualification or limitation should apply to county high school 
boards as is provided by said Section 1016 for school district trustees 
it seems that the legislature would have incorporated such a provision 
in Subdivision 8 of Section 1271 at the time it was inserted in that 
section by the amendment of 1923, either directly or by reference to 
said Section 1016. 

Neither do I believe that Section 1301 R.C.M. 1921 is a limitation 
upon the county high school board. This relates solely to a joint board 
composed of the county high school board and the board of trustees of 
the school district in which city schools are located when there are 
fewer than nine hundred school children enrolled in the county high 
school and the city schools, and, as I understand it, has no application 
in your case. Even though it had, I do not believe that this section 
would be a limitation upon the county high school board as to the county 
high school building which is the property of the county, the section 
evidently referring only to the functioning of the county high school 
and city schools as educational institutions rather than to the con­
struction, repair and maintenance of the buildings themselves. 

It is therefore my opinion that the county high school board of 
Missoula county is not required by law to first advertise for bids before 
it may enter into contract for the repairing of the high school building. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




