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the judge in civil and criminal cases is not a part of the transaction 
of business by the court, and there being no provision at law for the fur­
nishing of supplies and stationery for the latter purpose to the stenog­
rapher by the county the county is not required to furnish the same. 
The legislature evidently intended that this expense should be borne by 
the stenographer out of the fees he is entitled to charge for his trans­
cripts. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Building and Loan Associations-Shares of Stock-Taxa­
tion Assessment. 

Shares of stock in a building and loan association are 
assessable to the owner thereof as provided by chapter 62, 
laws of 1929. If the owner fails to disclose the stock it may 
be assessed in the manner provided by section 2007 R.C.M. 
1921. 

Seth Bohart, Esq., 
County Attorney, 

Bozeman, Montana. 

My dear Mr. Bohart: 

June 11, 1929. 

You have requested my opinion as to the assessment of shares of 
stock own~d by residents of Gallatin county in various building and loan 
associations, both domestic and foreign, and in this regard state that it 
is the contention of some of the owners of this stock that shares of stock 
are taxable only at the principal office of the corporation. 

That shares of stock are personal property is undisputable, and, 
therefore, under the laws of this state are taxable to the owner thereof. 
I know of no law which requires that they be taxed only at the principal 
office of the corporation. 

In regard to building and loan stock, Chapter 62 of the Laws of 
1929 provides, in part, as follows: 

"The amount standing to the credit of each member of any 
such association, upon its books, shall be considered and held 
as the individual credit of each member, and each member shall 
list the shares held by him for taxation, at their real value in 
money, in the county of his residence, the same as other credits 
are listed, except shares from which loans have been made. or 
money advanced by the association, and as to such shares they 
shall be listed for taxation at the net cash value of the stock, to 
be ascertained by deducting the loan from the cash value of the 
shares. Associations organized under or controlled by this Act 
shall be subject to taxation in no other way." 
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From the above it is clear that building and loan stock is taxable 
to the individual owner as therein provided. 

You also state that some of the owners of this stock have refused 
to disclose to the assessor, on his demand, the amount of stock held by 
them, and that the assessor has proceeded to assess the same under 
the provisions of Section 2515 R.C.M. 1921, by estimating the value of 
the same, and that the owners now contend that such an assessment 
is void for the reason that it is arbitrary and based upon a mere guess. 
I presume that you are referring to Section 2007 instead of 2515, and it 
is my opinion that under the provisions of this section the assessor is 
authorized to estimate the value of the property, and as this section is 
in the nature of a penalty for refusal to divulge information it is my 
opinion that the assessment made thereunder is valid. 

Schools-Taxes. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

The requirements of chapter 145, laws of 1929, relative to 
an extra levy to carryon school from July to November of 
the succeeding year is mandatory. The levy must not exceed 
10 mills except for the year 1930 for which year 3 mills addi­
tional shall be levied when necessary. 

Miss Clara B. Anderson, 
County Superintendent of 'Schools, 

Ryegate, Montana. 

My dear Miss Anderson: 

June 19, 1929. 

You have reqllested an opinion relative to Section 1203 as amended 
by Chapter 145, Laws of 1929, with respect to whether it is mandatory 
on the board to certify the extra levy necessary to carry on school from 
July to November of the succeeding school year. 

The provisions relative to the levy to cover the additional period, 
in my opinion, are mandatory within the limits of the levy. The language 
of the section both as to the amount. required to maintain a school for 
the current year as well as to meet requirements for the period of the 
succeeding year from July to November is that "the trustees of each 
school district shall" certify the amount required. It further provides 
"in case the board of trustees of any school shall fail to certify the 
amount they are required to certify * * * at the time herein speci­
fied, the county superintendent shall ascertain the amount of money 
needed by the district for such purposes, and advise the county com­
missioners, on or before the time designated by law for the levy or tax, 
of the amount required by such school district." 

The combined amount of the levy for both purposes must not exceed 
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