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W. E. MacDonald, Esq., April 8, 1927. 
County Attorney, 

Fort Benton, Montana. 

My dear Mr. MacDonald: 

You have requested my opInIOn whether the salary of the court 
stenographer in your judicial district ceased upon the death of the late 
Judge Tattan. 

Section 8928 R. C. M. 1921 reads in part as follows: 

"The judge of the district court may appoint a stenogra­
pher for such court, who is an officer of the court, and holds 
his office during the pleasure of the judge appointing him." 

It is, of course, obvious that the pleasure of the appointing power 
cannot be said to continue after his decease. However, in my opinion, this 
is not the only consideration on which this question should be decided. 
We have here a situation where a court officer and one whose services 
are indispensable to the proper functioning of a court of record, con­
tinues in the actual possession of an office after the cessation of the 
will of the appointive power, and, stands ready to continue to exercise 
the functions and perform the duties of the office. 

I can see no reason why the same principles applicable to an elective 
officer who holds over after the expiration of his term should not in a 
case of this sort apply to an appointive officer. 

The general rule is thus stated in 29 Cyc., p. 1399. 

"One who holds over after the expiration of his term, where 
no provision is made by statute for holding over, is, although 
not regarded as in most respects a de jure officer, entitled to 
the salary appended to the office." (Citing: People v. Ouiter, 
28 Cal. 44; Central v. Sears, 2 Colo. 588; Robb v. Carter, 4 
Atl. 282." 

It is therefore my opinion that if the court reporter in your district 
has continued since the death of Judge Tattan to hold his office and 
stood ready to perform the duties thereof, he is entitled to the com­
pensation provided by law. 

ers. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Burial-Ex-Service Men-Soldiers--County Commission-

The board of county commissioners is authorized to con­
tribute $150 toward the burial of a deceased ex-service man, 
even though the deceased leaves an estate sufficient to pay 
for decent interment, and such contribution does not violate 
section 1 of article XIII of our state constitution. 
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T. E. Downey, Esq., 
County Attorney, 

Butte, Montana. 

My dear Mr. Downey: 

April 9, 1927. 

49 

You have called my attention to the opmlOn of former attorney 
general Rankin (Vol. 9, Opinions of the Attorney General, page 248), 
to the effect that the county commissioners, under the provisions of sec­
tion 4536 R. C. M. 1921, are authorized to contribute $150.00 toward the 
burial of a deceased ex-service man where he leaves means sufficient 
to pay for a decent interment, and you wish to know whether, in view of 
section 1, article XIII of our state constitution, I am in accord with this 
opinion. 

Section 1 of article XIII forbids the state or county to give or loan 
its credit in aid of, or to make any donation or grant, by subsidy or 
otherwise, to any individual, association or corporation. If the $150.00 in 
question is to be considered as a donation to the person or persons 
charged with the burial of the body of a deceased ex-service man, then 
the constitutional provision would no doubt be applicable. However, the 
intent of section 4536, supra, was to insure decent interment to the 
bodies of all ex-service men, and it is my opinion that the said section 
does not provide for a donation to those charged with the burial of the 
body but simply provides for the payment of this sum for a particular 
purpose, to-wit, the burial of the bodies of ex-service men, and while 
under certain conditions the estate of the deceased is relieved of this 
expense and the heirs indirectly profit thereby, yet it could hardly be 
held that this was a donation to any individual, association, or corpora­
tion such as prohibited by the constitution. 

For the foregoing reason I am in accord with the opinion above men­
tioned. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Bonds-Federal Land Bank Bonds-Security-Deposits­
State-Funds. 

Federal land bank bonds may not be taken as security for 
state deposits. 

W. E. Harmon, Esq., 
State Treasurer, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Harmon: 

April 9, 1927. 

You have requested my opinion whether you may accept federal land 
bank bonds of the United States as security for state funds. 

The class of security required by chapter 85, laws of 1923, are 
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