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Absent Voter BaHots-Ballots-Sealing-Stamping. 

Where the envelope containing an absent voter's ballot 
is not properly sealed this is a wrongful act of an election offi­
cial and not of the elector and the ballot should be received. 

The words "official ballot" may be stamped upon an ab­
sent voter's ballot before it is deposited by the election judges 
if it corresponds to the number certified to them by the coun­
ty clerk. 

Horace W. Judson, Esq., 
County Attorney, 

Cut Bank, Montana. 

My dear Mr. Judson: 

October 26, 1928. 

You have requested my opinion on the following questions: 

"1. In cases where the sealing wax has been omitted en­
tirely or only a portion of the impression of the seal is made 
upon the sealing wax on an envelope containing the ballot voted 
by an absent voter, should such ballot be rejected? 

"2. Section 695 of the 1921 statutes provides that the words 
'official ballot' shall be stamped upon the back of official ballots 
before being delivered by the judges to electors. Does this also 
apply to ballots delivered to absent voters, and if so, should 
ballots received from absent voters be accepted by the judge 
of election without the words 'official ballot' stamped thereon 
as provided in this section?" 

In answer to your first question will say that in the case of Carwile 
v. Jones, 38 Mont. 590 our supreme court held that "a voter is not to 
be disfranchised by the errors or wrongful acts of election officers." 
It is therefore my opinion that where the officer before whom the elector 
votes does not properly seal the envelope containing the ballot, as pro­
vided by law, that this is a wrongful act on the part of an election offi­
cer only and the ballots should be counted. 

In answer to your second question, section 724 R. C. M. 1921 pro· 
vides as follows: 

"The ballot or ballots to be delivered or marked by such 
absent voter shall be one of the regular official ballots to be 
used at such election, and of each kind of such official ballots 
if there be more than one kind to be voted, beginning with bal­
lot one and following consecutively, according to the number 
of applications for such absent voter ballots. The county or 
city or town clerk shall keep a record of all ballots so delivered 
for the purpose of absent voting, as well as of ballots, if any, 
marked before him as hereinafter provided, and shall make 
and deliver to the judge of election, to whom the ballots for 
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the precinct are delivered, and at the time of the delivery of 
such ballots, a certificate stating the numbers of ballots de­
livered or mailed to absent voters, as well as those marked be­
fore him.. if any, and the names of the voters to whom such 
ballots shall be delivered or mailed, or by whom they shall have 
been marked if marked before him." 

It is to be noted that by this section it is not made the duty of the 
county clerk to stamp the ballot with the words "official ballot." Fur­
ther, section 727 R. C. M. 1921 provides the manner in which such ballots 
shall be handled by the election judges, and, among other things, pro­
vides: 

"They shall indorse the same in like manner that other 
ballots are indorsed, shall detach the stub as in other cases, 
and deposit the ballot or ballots in the proper ballot-box or 
boxes. * * ". " 
From the foregoing it is my OpInIOn that the words "official bal­

lot" are stamped upon the ballot before it is deposited by the election 
judges. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Teachers-Teachers' Retirement Act-Acceptance. 

Where a teacher who was teaching in the state when the 
retirement act went into effect failed to accept its provisions 
by January 1, 1916, she may not thereafter do so until the 
time limit has been extended. 

Miss May 'frumper, 
Superintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 

My dear Miss Trumper: 

November 13, 1928. 

You have requested my opinion on the following matter: Where a 
teacher who has been teaching in Montana since 1910 and at the time 
the teachers' retirement act went into effect elected not to come under 
its provisions, may she now come under the act? 

Section 1128 R. C. M. 1921 provides as follow!;: 

"This act shall be binding upon all such teachers employed 
in the public state or county schools of this state, at the time 
of the approval of this act, as shall on or before January 1, 
1916, sign and deliver to the superintendent of public instruc­
tion, or to the county superintendent, a notification that said 
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