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be filled by election, the person elected to assume the duties of his office 
immediately after the election and to hold for the remainder of the un­
expired term. I believe, however, that it would be impossible to have 
candidates placed on the ballot under a party designation because of the 
provisions of chapter 7 of the laws of 1927. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Nominations - Candidates -Vacancies - County Central 
Committees. 

A candidate receiving the nomination by having his name 
written in on the ballot at his solicitation is a candidate nom­
inated within the meaning of chapter 98, laws of 1927. 

R. M. Hattersley, Esq., 
County Attorney, 

Conrad, Montana. 

My dear Mr. Hattersley: 

September 17, 1928. 

You have requested my opinion regarding the power of county cen­
tral committees to fill vacancies. 

Heretofore I have understood that the persons whose names were 
written in on the ballot were not voluntary candidates and that they did 
not participate in the canvassing of votes. I understand, however, from 
your last letter that these persons openly solicited the nomination. Un­
der such circumstances I believe they are candidates within the meaning 
of chapter 98, laws of 1927, which empowers the committees "to make 
nominations to fill vacancies occurring among the candidates of their 
respective parties nominated for city or county offices." 

By chapter 125, laws of 1927, it is provided: 

"Any person receiving the nomination by having his name 
written in on the primary ballot, and desiring to accept such 
nomination, shall file with the secretary of state, county clerk, 
or city clerk, a written declaration indicating his acceptance of 
said nomination within ten (10) days after the election at which 
he receives such nomination, and at the same time he shall pay 
to the officer with whom such declaration of acceptance is filed 
the fee above provided for filing a primary nominating petition 
for such office." 

A somewhat similar clause appears in chapter 14 of the laws of 1927. 
It is apparent that the legislature contemplated that a person who had 
received the highest number of votes receives the "nomination" and that 
the nomination is separate and distinct from the declaration accepting 
the nomination. Hence, it is my opinion that where persons have their 
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names written in on a ballot at their solicitation and when they receive 
the highest number of votes of any candidate on the ticket for that office 
they are nominated, and hence are candidates nominated for office within 
the meaning of chapter 98 and that in case they fail to accept the nomi­
nation that the committees have the power to fill the vacancies. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Irrigation Ditches-State Highway Commission-Rights­
of-Way. 

The state highway commission is not liable for obstruct­
ing an irrigation ditch by the construction of a highway where 
the ditch was not in existence at the time the highway was 
constructed. 

The owner of a water right is entitled to a right-of-way 
across a state highway under such conditions as are imposed 
by the state highway commission but must meet these condi­
tions and at his own expense. 

State Highway Commission, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

September 17, 1928. 

You have submitted to me an application of Charles D. Greenfield 
relative to carrying an irrigation ditch across a state highway, known 
as project 77C and constructed in 1921;, and desire my opinion as to 
whether the highway commission is required to allow this ditch to be 
carried across the highway by the construction of a culvert, headwalls, 
et cetera, and if so, at whose expense. 

In this connection you state that the ditch in question was not con­
structed at the time the highway was built, and that the right-of-way, 
if any, to said ditch was not a matter of public record, and that the state 
highway commission had no notice of the existence of the ditch or the 
right-of-way of the same. 

Under the foregoing facts it is clear that the state highway com­
mission could not be held liable in any way for the construction of an 
irrigation ditch which was not in existence at the time the highway was 
constructed and the right-of-way for which, if any, was not of record. 
Therefore, the ditch in question as far as the state highway commission 
is concerned has the same status as a new ditch. 

The owner of a water-right is, of course, entitled to a right-of-way 
across a state highway under such conditions as are imposed by the 
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