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However, the power is limited to make nominations to fill vacancies 
occurring among the candidates of their respective parties nominated 
for city or county offices by the primary nominating election. In other 
words, if no candidates were nominated for a particular office at the 
primary nominating election, then I do not believe that the county or 
city central committee has authority to make such nomination. In such 
a case the vacancy is not occurring among the candidates nominated by 
the primary nominating election. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

County Clerk-Records--Inspection-Certificate. 

A county clerk may not be compelled to make a certificate 
of account of expenditures and receipts as disclosed by his 
books, but his books are open to inspection. 

R. N. Hawkins, Esq., 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Hawkins: 

August 2, 1928. 

You have requested my opmIOn whether it is mandatory for the 
county clerk and recorder to make out and certify an account of expendi­
tures or receipts as kept by him in his subsidiary ledger of analysis of 
expenditures or analysis of receipts, upon request. 

There is no statute that imposes any such duty upon the county 
clerk. 

Section 4810 commands that all books, records, maps, charts, sur­
veys, and other papers on file in his office must during office hours be 
open to inspection. The records of his office, of course, may be used 
as evidence in court by either the production of the original or by cer­
tified copies. 

There is no law, however, that requires the county cleri< to certify 
an account of expenditures or receipts as kept by him in his subsidiary 
ledger of analysis of expenditures or analysis of receipts, and it is 
therefore my opinion that he is not required to furnish such certified 
copy. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 
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