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$1.50 for the first insertion and $0.50 for each subsequent insertion. 
Furthermore, under section 279, the board of examiners is forbidden to 
approve a claim against the state for legal advertising without the 
publisher's affidavit to the effect that the rate charged the state is not 
in excess of the minimum rate charged any other advertiser for the 
same number of insertions in the same sized type. 

In view of the statute above referred to, it is my opinion that it 
would be illegal for the state to pay more than $1.50 per inch for the 
first insertion of advertising in the "Montana Farmer", and it could 
not pay more than $0.50 per inch for each subsequent insertion. The 
state could also pay the above prices for publication in the "Treasurebelt 
News" if the publishers could consistently make the affidavit provide~ 
by section 279. 

In view of the facts set out, however, I assume that the publishers 
could not, in good faith, make such an affidavit because the regular rate 
in the paper last named is $0.60 per inch. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Tests-Grain-Inspection Laboratory-Fees-Counties. 

No fee should be charged a county by the Montana grain 
inspection laboratory for making tests for state or county 
purposes. 

Homer A. Hoover, Esq., 
County Attorney, 

Circle, Montana. 

My dear Mr. Hoover: 

May 16, 1928. 

You have requested my OpInIOn on the following question: Where 
the county sheriff sends samples of wheat to the Montana grain inspec­
tion laboratory to be tested in order to secure evidence in a criminal 
case, is the laboratory entitled to charge the county for this service? 

In considering this question it will be noted that under the provi­
sions of section 904 R. C. M. 1921 the testing of grain for this purpose 
is not made part of the duty of the laboratory, and therefore no pro­
vision is made in the act itself covering this situation. 

Section 908 of said act provides: 

"Samples of wheat sent in by individuals, the results from 
the testing of which samples are of no general or market value, 
shall be charged a fee sufficient to cover the cost of making the 
test. Fees so collected are to be deposited in a fund in charge 
of the director of the experiment station, to be used in support 
of the laboratory. Any surplus remaining in this fund at the 
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close of the state's biennium shall be turned over to the state 
treasurer and shall revert to the state general fund." 

However, the county is not an individual but a subdivision of the 
state, and it is evident that this section applies only to individuals 
sending in samples under the provisions of sections 904 and 911 of said 
act. It is therefore necessary to refer to the statutes in general in order 
to ascertain what fee, if any, should be charged counties. 

In regard to county officers section 4893 provides: 

"No fees must be charged the state, or any county, or any 
subdivision thereof, or any public officer acting therefor, or in 
habeas corpus proceedings for official services rendered. and all 
such services must be performed without the payment of fees." 

The reason for this provision is obvious as in both instances the 
money is paid by the taxpayers. While there is no statute prohibiting 
a state officer from charging the county a fee it would appear only 
logical that the rule would apply to the state as well as counties, as 
the same principle is involved. 

It is therefore my opinion that no fee should be charged a county 
by the Montana grain inspection laboratory for making tests for state 
or county purposes. 

Very truly yours, 

Clerk of Court-Fees-Judgments. 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

The clerk of court is entitled to charge a fee for each 
judgment when more than one judgment is entered in the 
same case. 

A. J. Lochrie, Esq., 
Superintendent of Banks, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Lochrie: 

May 18, 1928. 

You have submitted to me a letter from Glen M. Cox, deputy clerk 
of court at Shelby, in which he desires to know whether when a second 
judgment has been rendered in the same case by virtue of the reversal 
on appeal and a new trial granted, a separate fee should be charged for 
the second judgment or whether the payment of the fee for entering the 
first judgment is all that is required. 

Under section 4918 R. C. M. 1921 the clerk of the court is authorized 
to make a charge for "the entry of judgment." 

Under section 9403 R. C. M. 1921 et seq. provision has been made 
for the entry of judgment by the clerk. It was for the rendition of this 
service that the fee provided for in section 4918 must be paid. 
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