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Constitutional Amendments-Ratification - Resolutions 
-Amendments. 

The power of a state legislature to ratify a proposed 
amendment to the constitution of the United States is derived 
from the federal constitution. 

Under either the constitution of the United States or that 
of this state a concurring majority vote of both the senate and 
house is all that is needed to ratify a proposed amendment to 
the constitution of the United States. 

Hon. W. S. McCormack, 
Lieutenant Governor, 

Helena, Montana. 

My dear Governor McCormack: 

February 9, 1927. 

You have requested my opinion whether a majority or a two-thirds 
vote is necessary to ratify a proposed amendment to the constitution 
of the United States. 

Article V of the constitution of the United States, governing the 
matter of amendments, reads in part as follows: 

"The Congress * * * shall propose amendments to this con­
stitution * * * which * * * shall be valid when ratified by the 
legislatures of three-fourths of the several states." 

An examination of the decisions of the Supreme Court of the 
United States constt:uing this article of the constitution fails to disclose 
any case precisely in point upon this question, but the following cases, 
in my opinion, indicate the line of reasoning applicable: 

Hawke v. Smith, 253 U. S. 221; 

Liser vs. Garnett, 258 U. S. 130; 

National Prohibition Cases, 253 U. S. 350. 

In the case of Hawke v. Smith, supra, it was sought by the state of 
Ohio to submit to the people of the state a referendum on the ratifica­
tion theretofore made by the legislature of that state of the Eighteenth 
Amendment to the federal constitution. The court held that this could 
not be done, declaring that the "function of a state legislature in rati­
fying a proposed amendment to the federal constitution, like the func­
tion of congress in proposing such an amendment, is a federal function 
derived not from the people of the state but from the constitution." 

In the same case the court said: 
"Ratification by a state of a constitutional amendment is 

not an act of legislation within the proper sense of the word. It 
is but the expression of the assent of the state to a proposed 
amendment." 

In the case of Liser v. Garnett, supra, the same rule was again 
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announced on the authority of the case above cited, and also of the 
National Prohibition Cases, supra. 

Since, therefore, the constitution of the United States contains no 
limitation or restriction upon the manner in which the approval of the 
legislature shall be expressed, it logically follows that a ratification of 
a constitutional amendment in any manner sufficient to indicate the 
approval of a majority of both houses of the legislature is a sufficient 
compliance with the requirements of the constitution of the United 
States. In fact, it may be seriously doubted whether, in the light of the 
principles above announced by the Supreme Court of the United States, 
it would be competent for the legislature to require a two-thirds vote 
for the ratification of an amendment to the federal constitution. 

Let us now assume that it is competent for the state, either in its 
organic law-the constitution-or by an act of the legislative assembly, 
to specify the manner in which the assent of the legislative assembly 
to a constitutional amendment shall be expressed. What, then, is the 
situation? Section 24 of article V of the constitution of Montana pro­
vides that no bill shall become a law "except by a vote of a majority 
of all the members present in each house." 

Section 40 of the same article provides that "Every order, resolu­
tion or vote, in which the concurrence of both houses may be necessary, 
* * * shall be presented to the governor, and before it shall take effect 
be approved by him, or, being disapproved, be repassed by two-thirds of 
both houses, as prescribed in the case of a bill." 

It will be observed that both directly by section 24, and indirectly 
by section 40, above quoted, the constitution of this state has made pro­
vision that a majority vote of the members present in each house is 
sufficient to enact a law. The only exception to this rule is that pro­
vided by section 9 of article 19 requiring a two-thirds vote for proposal 
of amendments to the state constitution. 

It is therefore my opinion that when tested, either by the require­
ments of the constitution of the United States or by the requirements 
of the constitution of the State of Montana, a concurring majority vote 
of both the senate and house is all that is needed to ratify a proposed 
amendment to the constitution of the United States. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

University of Montana-Fairs-Faculty-Judges. 

The work of a judge at a state or county fair is no part 
of the duties of a member of the faculty of the university of 
Montana and there is therefore no impropriety in such faculty 
member accepting extra compensation for such work. 
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