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Inheritance Tax-State Board of Equalization-Estates­
Property. 

Under section 7724, R. C. M. 1907 where the whole estate, 
including real and personal property, is in excess of $7,500 
and it passes to direct heirs, it is taxable at one per cent on 
the value of the personal property even though the personal 
property is not of a value in excess of $7,5.00. 

State Board of Equalization, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

March 12, 1928. 

You have called my attention to section 7724 R. C. M. 1907, and 
have stated that you have a case before you in which the real estate 
involved in an estate has a value of $13,000, and personal property of 
a value of $3,162.39, and that under the terms of the will the widow 
receives the entire estate. 

You desire to know whether the personal property is taxable at 
1 per cent since it does not exceed the sum of $7,500. 

The portion of the statute that is applicable provides as follows: 

"When the beneficial interests to any personal property 
or income therefrom shall pass to or for the use of any * * * 
wife * * .. ; in every such case the rate of tax shall be one 
dollar on every hundred dollars of the clear market value of 
such property, and at and after the same rate for every less 
amount, provided, that an estate which may be valued at a less 
sum than Seventy-five Hundred Dollars shall not be subject to 
any such tax or duty." 

It will be observed that this section exempts real property from 
taxation when passing to the direct heirs therein named. 

It is my opinion, however, that the personal property involved in 
your inquiry is taxable at 1 per cent even though the value thereof is 
less than $7,500, since the whole estate has a value in excess of $7,500. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




