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Fire Department Relief Associations—Funds—Organiza-
tion.

A relief association must comply with the law before it
can be recognized as an organization, but an association exist-
ing under the law, before it was amended, would not lose its
funds as the law is not retroactive and the association would
be held to be acting as a defacto corporation.

George P. Porter, Esq., January 11, 1928.
State Auditor,
Helena, Montana,

My dear Mr. Porter:
You have requested my opinion on the following question:

“Must a fire department relief association comply with all
of the requirements of the law before it can participate in mon-
eys collected for the purpose of firemen’s disability and will an
association that has participated lose funds that it has on hand
where it has not complied with all the requirements of the law ?”

Sections 5117 to 5135 R. C. M. 1921, as amended by the laws of 1927,
provide the manner in which a fire department relief association shall
be organized and all of the requirements stated therein must be complied
with before the association can participate in the firemen’s disability
fund. However, in this connection you refer particularly to the provi-
sions of section 5125 R. C. M. 1921, which provides as follows:

“On or before October 31st, annually, the clerk of every city
having an organized fire department, or a partly paid or volun-
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teer department, shall file with the commissioner of insurance
of this state his certificate stating such fact, the system of water
supply in use in such fire department, the number of its organ-
ized companies, steam, hand, or other engines, hook-and-ladder
trucks, hose-carts, and feet of hose in actual use, and such other
facts as the commissioner may require.”

The certificate therein referred to is required for the purpose of
giving the commissioner of insurance knowledge of the existence of the
association so as to enable him to include said city in which the associa-
tion exists in the blank form furnished insurance companies for their
annual statements as provided by section 5126, supra, and therefore the
said section 5125 has nothing to do with the organization of the associa-
tion, and if the city is actually included in the form mentioned in section
5126, regardless of where the commissioner obtains the information as
to the existence of the association in question, the association would be
entitled to participate in the fund.

In the case where an association existing under the laws prior to the
amendment of 1927 has not complied with the requirements of the new
law, such an association would not lose its fund already on hand for the
reason that the law cannot be made retroactive and such an association
insofar as its acts in connection with the funds in question would be held
to be acting at the present time as a defacto corporation.

Very truly yours,

L. A, FOOT,
Attorney General.
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