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Marriage—Divorce—Females—Annulment—Children,

The marriage of a girl under 18 cannot be annulled be-
cause of lack of assent of the girl’s parent or guardian, but
the marriage of a girl under 16 may be annulled on such
ground. Only the officers mentioned in section 10467 have
the right to take possession of children without legal process.
Mrs. Maggie Smith Hathaway, December 5, 1927.

Secretary, Bureau of Child Protection,
Helena, Montana.

My dear Mrs, Hathaway:
You have submitted the following questions:


cu1046
Text Box


17 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

1. Are we to infer from section 5696 and section 5712,
R. C. M. 1921, that no girl under sixteen can be legally married,
and that the marriage of a girl under eighteen without consent
may be nullified ?

2. Has a probation officer the same right to take possession
of children as that given to officers of this bureau and to sher-
iffs, as under section 104677

Section 5712 of the code provides that the consent of the father, or
mother, or person under whose care the minor may be, is necessary be-
fore a marriage license can be procured.

Subdivision 1 of section 5729 provides that a marriage may be an-
nulled in case the person contracting marriage was under the age of
legal consent, and such marriage was contracted without the consent of
his or her parent or guardian, unless, after attaining the age of consent,
such party for any time freely cohabited with the other as husband or
wife.

The marriage of a girl under eighteen without consent cannot, in
my opinion, be annulled because of the lack of assent of the girl’s parent
or guardian to the marriage. The marriage of a girl under sixteen may,
however, be annulled on the ground above stated.

As to your second question, the powers of probation officers are
provided in section 12288, and have to do primarily with juvenile delin-
quency or minors against whom criminal charges have been preferred.

Section 10467 is a part of the law relating to the protection of de-
pendent and neglected children, and it is my opinion that only the offi-
cers mentioned in said section have the right to take possession of chil-
dren without legal procedure.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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