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Special Assessments-Taxes-Sale-County Commission­
ers-Delinquent Taxes. 

The lien of special improvement assessments is not lost 
by the failure of the city clerk to certify it to the county treas­
urer for collection. 

The sale of property acquired by a county for delinquent 
general taxes does not wipe out the lien of special assessments 
not included in the sale for delinquent taxes. 

Board of County Commissioners, 
Fort Benton, Montana. 

Gentlemen: 

November 12, 1927. 

Your letter was received relative to property upon which there a.re 
delinquent special improvement and other taxes. The special taxes 
were not certified to the county treasurer by the city clerk as required 
by section 5216 R. C. M. 1921 where the city has not provided by ordi­
nance for the collection by the city treasurer of taxes levied by it. 

The property in question was sold for the general taxes, and I as­
sume that the county has aequired a tax deed to the property and is 
now contemplating a resale under section 2235 R. C. M. 1921, as amend­
ed by chapter 85, laws of 1927. 

It is my opinion that a sale for taxes which did not include special 
taxes does not wipe out the lien of the special tax. While an officer may 
become personaUy liable for the failure to perform his duties in respect 
to collection and assessment of taxes, he cannot relieve the property 
from the tax lien by failure to perform his official duties as required 
by law. 

Section 2235, as amended, provides: 

"All sales heretofore made, or attempted to be made, by 
counties of property purchased for taxes, and the deeds to pur­
chasers from such counties, whether or not irregular or void 
for any reason, or because of any irregularity or failure to fol­
low the directions or comply with the provisions of any statute 
relating to. such deeds, or relating to the taxation or sale of 
such property, for taxes, or the time or manner of redeeming 
property or of securing a tax deed, are hereby confirmed, a.nd 
said deeds and any deed or contract executed under this section 
shall vest in the purchaser, as of the date of said deed or con­
tract, all the right, title, interest, estate, lien, claim and demand 
of the State of Monta:na, and of the county, in and to said real 
estate." 

It is to be observed that this section covers all the right, title, in­
terest, estate, lien, claim and demand of the state of Montana and of 
the county. It does not include any lien, claim or demand of a city, 



166 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

and in my opinion such a sale does not wipe out the lien for special im­
provement assessments even though they have not been certified to the 
county treasurer, as required by statute. 

It is also my opinion that the county commissioners cannot include 
the special assessments at this time and that the officers at the resale 
would turn over the same free from liens of state and county taxes only. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

V,eterans' Memorial Fund-Investment-State Treasurer 
-Funds. 

In the absence of any law providing for the investment of 
moneys by the state treasurer the veterans' memorial fund 
cannot be invested. 

w. E. Harmon, Esq., 
State Treasurer, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Harmon: 

November 12, 1927. 

You have requested my opinion on the following question: 
"Does the state board of land commissioners or the state 

board of examiners have the authority to invest the fund known 
as the 'veterans' memorial fund,' created by chapter 103, laws of 
1927, section 8 of which permits the state treasurer to invest 
such fund in any manner provided for by law for the investment 
of state moneys?" 

There is no provision of law authorizing either the state board of 
land commissioners or the state board of examiners to invest this money 
and in the absence of statutory authority neither boa·rd has the right 
to do so. 

Section 8, supra, provides as follows: 

"All money in said fund from time to time may be invested 
by the state treasurer in any manner provided for by law for 
the investment of the state moneys." 

It is at once apparent that the only person authorized to invest 
this money under the terms of the act is the state treasurer. However, 
the act provides that the state treasurer may invest the same in the 
manner provided for by law for the investment of state moneys and 
there is no provision of law for the investment of state moneys by the 
treasurer in any manner whatsoever. 

It is therefore my opinion that inasmuch as the state treasurer is 
the only one authorized to invest this fund and he is required to do so in 
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