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Tuition—School Trustees—Rent—Board—School Dis-
tricts—School Children.

Trustees may pay rent or board of children attending
school outside of the county of their residence, but may not
pay tuition.

October 17, 1927,
Eugene Harpole, Esq.,
County Attorney,
Superior, Montana.

My dear Mr. Harpole:

Your letter was received relative to the provisions of section 1010,
as amended by chapter 77, laws of 1927,

The question which you have asked is whether the trustees may
lawfully pay rent for children of the district who choose to attend school
in a district outside their home county.

While this section does not specifically limit the paying of rent or
board to the county of the pupil’s residence, it apparently was not the
intention of the legislature to permit tuition to be paid a district out of
the county of the child’s residence. This, it appears to me, is evident
from the provisions of chapter 19 of the laws of 1923 relative to trans-
ferring of high school apportionment.

You will observe that this section limits attendance except in par-
ticular instances therein stated to the county where the pupil resides and
does not permit a transfer of apportionment except upon the approval
of the county superintendent and county commissioners of the county
where the pupil resides.

If the legislature had intended apportionment to be transferred in
any other case it is my opinion that it would have made provision for
transfer when it was dealing with the subject of transfer of apportion-
ment in the instances set out in this chapter.

While it would seem that payments of rent or of board which, of
course, are made directly to the parents or party furnishing the same
would not necessarily be confined to the county of the pupil’s residence,
yet the facts justifying such payment and the necessity for the child
going outside of the county should, in my opinion, be clearly necessary.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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