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Sheriffs—Deeds—Fees.

Under the provisions of section 9445, R. C. M. 1921 the
sheriff is required to prepare and execute a deed conveying
lands sold under foreclosure and is not authorized to collect
any fee for that service.
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Charles H. Bateman, Esq., September 6, 1927.
Sheriff,
Jordan, Montana.

My dear Mr. Bateman:

You have requested my opinion whether a sheriff is required to
prepare a sheriff’s deed for land sold under mortgage foreclosure, and
if so, if he is entitled to a fee for preparing the same.

Section 9445, R. C. M. 1921 provides as follows:

“The payment mentioned in the last two sections may be
made to the purchaser or redemptioner, as the case may be,
or for him to the officer who made the same, or, in case his
term of office has expired, then to his successor in office; and
in all cases, when under the provisions of this chapter, a pur-
chaser of property at execution sale shall be entitled to a con-
veyance of the same, such conveyance shall be executed to him
by the officer who made the sale, if he still be in office, but,
in the case the officer who made such sale is not in office at
the time the purchaser may be entitled to such conveyance,
then the conveyance shall be executed by his successor in office.”

Under the foregoing statute it is my opinion that the sheriff is re-
quired to prepare and execute deeds conveying land sold under fore-
closure proceedings, and as a county officer is entitled to collect only
such fees as are specifically provided for by statute, and there being no
provision for collecting any fee for this service, he is not entitled to
collect a fee for the same.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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