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Schools—Teachers—Certificate—Funds—Witness Fees—
Revocation.

The teachers’ certificate fund is a trust fund to be ex-
pended in the manner and for the purposes provided by law,
and witness fees are a proper charge against said fund.

Miss May Trumper, August 3, 1927.
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.,

My dear Miss Trumper:
You have requested my opinion on the following question:

“On a hearing for the revocation of a teacher’s certificate
held under the provisions of section 1097 R. C. M. 1921, as
amended by chapter 131 laws of 1923, can witness fees on said
hearing be paid out of the state teachers’ certificate fund.”
Section 193 R. C. M.’ 1921 provides as follows:

“No moneys received by the state treasurer shall be paid
out by him except upon state warrant issued by the state
auditor, and the state auditor shall not issue his warrant upon
the state treasurer save by virtue of unexhausted appropria-
tion therefor made by the legislative assembly, and after the
presentation to him of a claim duly approved by the state
board of examiners, save and except for salaries and com-
pensation of officers fixed by law; provided, however, that
nothing in this act contained shall require an appropriation by
the legislature for the administering of any specific trust funds
administered by any state board, commission or department.”

The state teachers certificate fund, provided for by section 1095
R. C. M. 1921, as amended by chapter 131 laws of 1923, paragraph 2,
provides as follows:

“All fees collected for certificates by the county superin-
tendents, superintendent of public instruction and the state
board of educational examiners shall be deposited with the
state treasurer and kept in a fund to be known as the state
teachers certificate fund, and no claim shall be paid from this
fund except upon warrants drawn by the state auditor upon
claims approved by the state board of examiners and the super-
intendent of public instruction.”

That this fund is in the nature of a trust fund cannot be ques-
tioned, and while no specific mention is made by the statute as to the
purposes for which said fund shall be expended, the title of the fund
itself would indicate clearly that the intention of the legislature was
that said fund should be used to bear the expense in connection with
the regulation of teachers’ certificates.

Witness fees paid in connection with the hearing on the revocation of
a certificate being an expense necessary to the regulation of the law
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in connection with the granting of teachers’ certificates clearly come
within the intent of the legislature as to purposes for which said fund
shall be expended.

It is therefore my opinion that the teachers’ certificate fund is a
trust fund to be expended in the manner therein provided for the pur-
poses above stated and that witness fees are a proper charge against
said fund.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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