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Banks and Banking—Capital Stock—Stockholders—Meet-
ings—Notice.

The stockholders of a bank may not waive the notice of a
meeting for the purpose of reducing the capital stock of the bank.

L. Q. Skelton, Esq.. January 17, 1925.
Superintendent of Banks,
Helena, Montana.

My dear Mr. Skelton:

You have requested my opinion as to whether a bank may decrease
its capital stock at a special meeting which has been called without
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public notice thereof and in the manner preseribed by section 6033, in
the event that a waiver of the notice of the meeting be signed by the
proxy holders.

Your attention is ecalled to a statement appearing in 14 C. J., 498,
where it is said:

“A reduction of the capital stock can take place only in
the manner and under the conditions prescribed by the statute
or the charter or articles of incorporation, and a strict com-
pliance with the statutory regulations is necessary. * * *

“Statutes providing for a reduction of the capital stock of
corporations generally prescribe that it must be done at a meet-
ing of the stockholders upon a notice specifying the object of
the meeting and the proposed change, which notice shall be
published in a prescribed manner, and the provisions must gen-
erally be complied with. One object of requiring ecapital stock
to be diminished only at corporate meetings formally called is
to insure publicity, and to warn the public dealing with the
corporation of the intended change. This is incompatible with
secret arrangements and contrivances reducing capital stock by
buying in the shares, or by other devices, so as to release stock-
holders from their, obligations to creditors.”

It is, therefore, my opinion that the notice must be published in
the manner provided in section 6033, R. C. M., 1921, and that it cannot
be waived by the proxy holders or the stockholders.

Very truly yours,
’ L. A. FOOT,
Attorney General.
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