OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 349

Orchards—Department of Agriculture — Spraying — Horti-
culture—Tax,

The department of agriculture possesses authority under
.section 3628 R. C. M. 1921 to spray diseased orchards located
within the limits of incorporated cities and towns and to enforce
payment of the cost as a tax.

A, H. Bowman, Esq.. Nov. 30, 1926.
Jommissioner of Agriculture,
Helena, Montana.

My dear Mr. Bowman:

You have referred to me for an opinion a letter from Mr. Edward
Dickey, chief of the division of horticulture of your department, asking
whether the horticultural division of your department possesses authority
to spray orchards-located within the limits of incorporated cities or
towns and to charge the cost up to the owners thereof, under the pro-
visions of section 3628 R. C. M. 1921, and to enforce payment thereof as
a tax, in accordance with said section.

You are advised that in my opinion your department possesses such
authority. The section referred to uses the words “orchard or other
place where fruits are grown or kept.” It makes no distinction between
orchards located within or without the limits of an incorporated city.
In this connection, however, you are referred to the opinion of this
office, and authorities therein cited, at page 38 of volume 9, Opinions of
the Attorney General, for advice upon the necessity that regulations of
the character referred to must be reasonable. Assuming, however, that
money is necessarily expended by your department in the enforcement
of reasonable regulations for the purpose of eradicating diseases or insect
pests from orchards within the limits of a city or town, I am of the
opinion that a repayment of such money can be enforced by compliance
with the provisions of section 3628 R. C. M. 1921.

Incidental to the main question submitted, I notice a statement in
Mr. Dickey's letter to the effect that moneys expended by your depart-
ment in eradicating diseases or insect pests from orchards could be paid
out of the revolving fund of the division of horticulture and when the
taxes are paid such money could be returned to the same fund. Permit
me to suggest that under section 3629 of the code any money collected
by the county treasurer as a tax under section 3628 is required by law
to be deposited to the credit of the general fund of the state.

Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.





