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Hearings—State Board of Educational Examiners—Expens-
es—Witnesses—Teachers—Certificates.

Where a hearing is held by the state board of educational
examiners for the purpose of revoking a teacher’s certificate
the expenses of such hearing may be paid out of the state teach-

b

ers’ certificate fund.

Miss May Trumper, Neptember 4, 1926,
Superintendent of IPublic Instruction,
Helena, Montana.

My dear Miss Trumper:

You have requested my opinion whether the cxpense of witnesses
called before the state board of educational examiners may Dbe paid out
of the state teachers’ certificate fund.

The purpose of calling these witnesses before the board is to sup-
port charges made by the board against a person who has obtained a
teacher's certificate, and which certificate is sought to be revoked for
reasons authorized by section 1097 R. . M. 1921, as amended by chap-
ter 131, laws of 1923.

This section authorizes the state board of educational examiners to
revoke and annul a certificate (which has been issued by the board)
for any cause which would require the board to refuse to grant a certifi-
cate if such cause was known at the time the certificate was granted, and
for incompetency and other causes set forth therein.

Manifestly, the board, in order to support charges made against a
teacher, must have before it evidence to sustain the charges made and
inasmuch as evidence (whether in the form of a deposition or affidavit or
the oral testimony of a witness) cannot be procured without incurring
some expense it would also devolve upon the board to pay the costs of
producing proof in support of the charges made, and it is my opinion
that the board, by reason of its authority to hold such hearings and to
revoke certificates, is also authorized to pay the costs of such a hearing,
and, for that reason, is authorized to pay from the state teachers cer-
tificate fund the expense connected with such a hearing, which would
include the expense of taking a deposition, the expense of procuring affi-
davits, or the expense of producing before the board a witness to be used
upon the hearing, or any other necessary expense incurred in holding
such hearing.

It is further my opinion that in case of an appeal from the order
of the state board of educational examiners revoking a teacher's certifi-
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cate the expense of transcribing the testimony or of producing witnesses
before the state board of education, should the state board of education
desire to have witnesses appear before it, may also be borne from the
state teachers’ certificate fund.
Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.
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