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Schocl Districts—Consolidation—School Trustees—Election.

In a new consolidated district where consolidation has oc-
curred by reason of annexation of one distriet to another only
the officers whose terms expire at the next election are required
to be filled.

Howard A. Johnson, Esq.. March 12, 1926.
County Attorney,
Boulder, Montana.

My dear Mr. Johnson:

Your letter was received relative to the creation of a consolidated
joint district by the aunnexation of one district to another.

You state that the books and papers of the district annexed were
turned over to the officers of the old district and the old officers have
continued to exercise their duties. The question now arises: Do all of
the trustees now retire from office and are their places to be filled by the
election of five new trustees, or do the provisions of section 1001 R.
C. M. 1921 apply so that a drawing should now be held and only two
trustees be elected for a three-year term?

Under the provisions of section 1034 R. C. M. 1921:

“Two or more school distriets may be consolidated either by
the formation of a new district, or by the annexation of one or
more districts to an existing district, as hereinafter provided.”

This section further provides:

“If the order be for the formation of a new district it shall
specify the name and number of each district. and he (county
superintendent of schools) shall appoint three trustees to serve
until the first Saturday in April sueceeding.

“At the regular election succeeding there shall be elected by
the regularly qualified electors three trustees. one of swhom shall
serve for one yvear, one for two years. and one for three years,
The election of trustees and terms shall be the same as for other
districts under the general school laws.”

The section further provides:

“In case of counsolidation of districts by annexation the title
to schoolhouses and =ites of the separate districts shall vest in
the new consolidated district and the officers of the old district
shall continue to exercise their duties until the officers of the
new consolidated district have been elected and have qualified.”

It appears that in thix case consolidation was affected by annexing
one district to another. The question is whether an entire new board
should be elected at this tiwmme, or whether the old board should continue
to function until it has been replaced by new trusteex elected in the
regular way.
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It would seem that had the legislature contemplated the election of
an entire new board in the case of consolidation by annexation, it would
have provided for election at the next general school election of an entire
new board of trustees in the same manner that it did where consolidation
is effected by the creation of a new district. Not having done so, it must
be presumed that the legislature contemplated that the board of the old
district would continue to function for the district until new trustees
were elected in the regular order of their retirement.

The corporate existence of the old district is not affected by enlarg-
ing its boundaries and taking over title to the district that has been
annexed, and there is no apparent reason why consolidation by annex-
ation should require the election of an entire new board. Had the people
desired this they were at liberty to have effected consolidation by creat-
ing an entire new district in which case it would be necessary to elect
an entire new board at the succeeding election.

It is, therefore, my opinion that where consolidation of districts is
effected by annexing one district to another, the terms of office of the
old board are not affected and that they continue to hold their offices
until the expiration of their terms and the election of their successors
in the regular order and as though no consolidation had occurred.

]

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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