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Schools—School Districts-——High Schools—Taxes—Counties.

A joint school district maintaining a high school is entitled
to include all pupils attending from either county whether resi-
dents of the distriet or not.

Jas. E. McKenna, Esq., December 16, 1925.
Deputy County Attorney.
Lewistown, Montana.

My dear Mr. McKenna:

You have requested my opinion as to the construction to be given
section 1281-A as it appears in chapter 10, laws of 1925.

The particular question submitted is whether a joint district main-
taining an accredited high school is entitled to receive from each of
the counties in which it is located a proportionate share of the high
school tax based upon attendance or teaching positions, and whether
pupils attending from outside the distriet may be included in determining
attendance.

Section 1281-A provides:

“Bach accredited high school maintained by a joint school
district shall for all the purposes of this chapter be considered
as situated in each county in which any part of said joint school
district is situated, regardless of the actual situs of such school;
and each such joint district maintaining an accredited high
school within the meaning of this chapter shall share in the
apportionment of the proceeds of the high school tax of each
such county according to the provisions of section 1280 of this
code, if such county maintains a (county) high school, or accord-
ing to the provisions of section 1281 if such county does not
maintain a (county) high school.”

The purpose of this section was to permit a joint district maintaining
an accredited high school to sharve in the county high school tax of each
of the counties of which it is a part, regardless of the number of students
included in the district in each county: that is, the high school is an


cu1046
Text Box


242 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

accredited high school of either county, and any pupils of either county
may attend such high school free of tuition charge the same as any other
acceredited high school in either county participating in the county tax.

The proviso which limits the computation of daily attendance to
those students attending from another county, and proportionately in
determining the number of teaching positions, was intended to prevent
the district from receiving double apportionment; that is. as to each
particular county its proportionate share should be determined on the
number of students attending from that county.

It is, therefore, my opinion that the distriet is entitled to have the
tax computed on the basis of all those who attend from either county,
whether they reside within the boundaries of the joint school district

or not. Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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