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Corporations—License = Tax—Taxation—Patronage Divi-
dends—Co-operative Associations.

Patronage dividends of a cooperative association should be
deducted in determining the corporation license tax.

State Board of Equalization. July 13, 1925.
Helena, Montana.

Gentlemen :

You have requested my opinion whether “patronage dividends”
should he deducted from the income of co-operative elevator companies
organized under section 6375 et seq., R. C. M. 1921, in determining the
amount of their corporation license tax.

By section 6387, R. C. M. 1921, it is provided:

“The directors of a co-operative association, subject to re-
vision by the stockholders at a general or special meeting, may
apportion the earnings of the association by first paying divi-
dends on the paid-up capital stock, not exceeding eight per cent.
per annum on the par value thereof, from the remaining funds, if
any, accessible for dividend purposes. not less than five per
cent. of the net profits for a reserve fund until an amount has
accumulated in said reserve fund amounting to thirty per cent. of
the paid-up capital stock, and from the balance, if any. five per
cent. for an educational fund to be used for teaching co-opera-
tion, and the remainder of said net profits. if any, by uniform
dividends upon the amount of purchases of shareholders and
upon the wages and salaries of employees, and one-half of such
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uniform dividend to non-shareholders on the amount of their
purchases, which may be credited to the account of such non-
shareholders on account of capital stock of the association; but
in productive associations, such as creameries, canneries, ele-
vators, factories, and the like, dividends shall be on raw ma-
terial delivered instead of on goods purchased. In case the
association is both a selling and a productive concern, the divi-
dends may be on both raw material delivered and on goods pur-
chased by patrons.”

Section 2296, R. C. M. 1921, provides in part:

“There shall not be taxed under this title any income re-
ceived by any * * * Eleventh. Farmers,” fruit growers,” or like
associations, organized and operated as a sales agent for the
purpose of marketing the products of its members, and turning
back to them the proceeds of sales, less the necessary selling
expenses, on the basis of the quantity of produce furnished by
them.”

You have submitted with your inquiry a copy of the by-laws of
a certain association organized under section 6375, supra, and from it I
conclude that the association in question does not fall within the pro-
visions of subdivision 11 of section 2296, supra, for the reason that it
is not organized as a sales agent for the purpose of marketing the pro-
ducts of its members. It handles products of non-members as well as
members. However, it does not follow that the so-called ‘‘patronage
dividends” may not be deducted in determining the net income of such
associations. The corporation license tax is computed on the net income
of corporations. (Section 2296 et seq., R. C. M. 1921.)

The amount paid as ‘“patronage dividends” is an obligation of the
association that must be paid under the law the same as its other obli-
gations.

It is, therefore, my opinion that ‘“patronage dividends” should be de-
ducted as expenses paid in the maintenance and operation of the business
of cooperative associations in computing the corporation license tax.

Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.





