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Torts—Banks and Banking—State—Cities and Towns—
Bonds—Depositions—Securities.

In case of loss of securities furnished by a bank to secure
public funds the only remedy open to the bank is to sue the
treasurer personally and also in a proper case to recover on his
official bond.

Jay G. Larson, Esq., June 12, 1925.
Superintendent of Banks,
Helena, Moutana.

My dear Mr, Larson:

You have requested my opinion regarding the liability of the state,
counties and cities in the event that securities furnished by a bank to
secure public funds are lost by fire or other cause.

The transaction resulting from the placing of securities in the hands
of the treasurer to secure public funds is, undoubtedly, under our statute,
a pledge. (Section 8293, R. C. M. 1921; Goriez vs. Rock Creek Ditch Co.,
216 Pac. 77S.)

The care required of a pledgee in the preservation of the pledged
property is stated in 31 Cyc. 827 as follows:

“Since the pledge is a bailment for mutual benefit, it is the
duty of the pledgee, in the absence of a special contract modi-
fying his common-law liability, to exercise ordinary care in the
preservation of the property; and he is liable fo the pledgor
in case of loss, destruction, or depreciation of the property by
reason of his negligence.”

In 6 C. J. 1152 it is said:

“The bailor may sue the bailee in assumpsit where the sub-
ject matter has been sold by the bailee or otherwise converted
into money or money’s worth. Action in assumpsit may also be
brought for breach of the bailee’s express or implied contract
to use due care in keeping the goods and to redeliver them at
the termination of the period of bailment. ‘Where a bailee for
hire for a specific period is deprived of the use of the property
for any portion of the time by a superior title, he may resort to
the implied warranty of undisturbed possession for the term.”

Unquestionably, therefore, if the pledgee has failed to use the proper
care in the preservation and safekeeping of the pledged property, or is
guilty of a conversion of the property, an action would lie against him.

Could the bank proceed against the state, county or city to recover
damages?

In 5 Thompson on Negligence, section 5822, it is said:

“Counties are not, in general, liable for injuries caused by
the negligence of county officers, or of persons employed by
county officers, in making or repairing county roads, bridges,
or other public works. unless a right of action is given by statute.
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But the general reason of this rule is that counties are deemed
to be political subdivisions of the state, for governmental pur-
. poses, and not corporations; and, hence, not suable in tort.
The reason of the rule which, in many cases, charges a city,
town or village with liability, and under the same conditions of
fact, exonerates a county, is artificial, and is to be sought for in
historical sources; it is not supported by legal reason or analogy.
Under this rule, a county has been held not liable for an injury
caused by the negligence of a county officer in making a careless
blast, while engaged: in building a bridge, in the absence of a
statute creating such liability; nor for an injury from the ob-
struction of a highway, caused by the negligent conduct of its
agents while collecting material for the repair of a bridge form-
ing part of the highway.”

This rule was recognized by our supreme court in Smith vs. Zimmer,
45 Mont. 282, This rule also applies to municipal corporations when
acting in a governmental capacity.

In 8 Thompson on Negligence, secs. 5818-5839, p. 781, it is said:

“Generally speaking, a municipal corporation is not re-
sponsible for the negligent or tortious acts of its officers and
agents acting in the governmental capacity of the city. The
remedy is against the persons guilty of the unlawful acts. Ac-
cordingly a city is not ordinarily liable for the torts of its police
officers, health officers, firemen, pound keepers, highway officers,
workhouse commissioners, sewerage commissioners, boards
of education, and park commissioners. A city is not liable for
the conduct of its officers in publishing and subsequently enforc-
ing an ordinance which repeals a street railway franchise.”

Hence, I do not believe the bank would have any recourse against
the state, county or city whether the treasurer were negligent or not
in caring for the property.

Could the bank retain the money on deposit with it for which the
securities were furnished? We believe not. To do so would, in effect,
hold the state, county or city, as the case might be, liable for the tort
and, as above pointed out, this may not be done. .

May the bank resort to the liability of the sureties on the official
bond of the treasurer? The conditions of the bond of treasurers are
those named in section 475, R. C. M. 1921,

Anyone injured by a breach of any condition of an official bond
may bring action thereon.

Section 489, R. C. M. 1921;
American Bonding Co. vs. State Sav. Bank, 47 Mont. 332, 339.

It is my opinion, therefore, that the bank in case of loss of securities
to secure public funds has no remedy against the state, county or city,
but may, in case the treasurer has failed to use the proper care, recover
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against him personally. and if he has failed to comply with the conditions
of his official bond resulting in losx to the bank, recovery may be had

on the official bond.
Very truly vyours,
L. A. FOOT,
Attorney General,
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