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Insolvent Banks—Deposits—Contracts.

It is not the duty of the county treasurer to furnish to the
adjustment commission an itemized financial statement.

County funds deposited in an insolvent bank should be taken
into account in adjusting the indebtedness between old and new
counties and should be considered at the value thereof.

Delinquent taxes should be taken into account in adjusting
indebtedness between old and new counties and should be con-
sidered as of the date when the new county is fully created.

John A. Wilson, Esq., February 4, 1925.
Chairman, Indebtedness Commission,
Helena, Montana.
My dear Mr. Wilson:

You have requested my opinion on several questions relating to the
adjustment of indebtedness between Fergus and Petroleum counties.

Your first question is:

“Is it the duty of the county treasurer of Fergus county to
furnish this commission with an itemized financial statement of
the county funds as of November 20th¥"

The statute (section 4398, R. C. M., 1921) requires the commis-
sioners to ascertain the indebtedness and the total value of all property
of the parent county as of the time when the result of the election was
declared, which, I understand, was November 20th, 1924,
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The statute does not indicate the manner or means by which this
information may be obtained. It is clear, however., that the legislature
contemplated that the commission should have free access to all the
records of the parent county and the cooperation of its officers in
gathering the data from which it should make its findings.

I do not believe, however, that it is the duty of the county treasurer
to furnish an itemized financial statement unless he voluntarily consents
to do so.

Your second question is as follows:

“Would the fact that funds belonging to the county in closed
banks as of that date are carried by the county treasurer on his
books as a cash item or cash on hand concern this commission
or indicate our disposal of these funds as an asset of Fergus
county ?”

The statute contemplates that the commission shall ascertain the
ralue of all property belonging to the parent county. In my opinion
the fact that the county treasurer carries the funds in closed banks as
cash on hand does not in any manner affect the duty of the commission
to ascertain their value.

Your third question is as follows:

“Would the negligence of the county commissioners or the
treasurer of FFergus county in obtaining proper security for county
funds affect the report of this commission in any manner?”’

The county commissioners of Fergus county at the time of accepting
security for the county funds were acting as much for the territory
now in Petroleum county as for Fergus county and it is my opinion
that any negligence on their part is not a matter for the commission
to take into consideration.

Your fourth question is:

“In the event that the county treasurer had on deposit with
any one bank funds in excess of the amount of bonds furnished
to secure county deposits would this have auy bearing upon the
disposal of these funds by this commission? In other words, what
disposal by us in our report would you recommend for such
excess fund?”

The fact that deposits of county funds were made in excess of the
security furnished is important only as it affects the value of such assets
or credits of the county.

Your attention is called to the case of Yellowstone (ounty vs. First
Trust & Savings Bank, 46 Mont. 439, where the court held that the county
is a preferred creditor to the extent of such excess deposit. In my opinion,
your are justified in taking this fact into consideration in arriving at
the value of such assets or credits.
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You are required under the statute to ascertain the value of the
county property, and the value of such a credit must be ascertained by
you from whatever information is available, the same as the value of
other property is determined.

In the case of Park County vs. Big Horn County, 166 Pac. 674, the
supreme court of Wyoming held that oral evidence was admissible to
show the value of delinquent taxes. I believe the same reasoning is
applicable to your question.

‘What has been said heretofore answers your fifth question.

You have also submitted the following statement and requested my
opinion thereon:

“The county commissioners of Fergus county subsequent to
the closing of certain banks in which were deposited county funds
entered into contracts with the said banks whereby they agreed
that in the event of certain periodical re-payments of the sums
on deposit by the said banks after being opened no action should
be taken by the county through its county ecommissioners, or other-
wise, for the recovery of these funds either against the bank or
the bondsmen. Providing that these contracts are illegal or are
subsequently determined to be illegal should we take such illegality
into consideration in our disposal of these funds?”’

In my opinion you are required to assume that such contracts are
valid until they have been judicially determined to be invalid.

I believe also that you are justified in assuming that the money
will be paid in accordance with the contract until a contrary showing
is made.

In the case of In re Fremont County, 54 Pac. 1073, the supreme court
of Wyoming, in speaking of outstanding taxes, said:

“Prima facie, no doubt, all the taxes shown upon the rolls
are valid and collectible, and should, in the absence of any showing
to the contrary. be so presumed. The statute seems to contem-
plate that the value of the credits is the matter to be taken into
account. Generally, then, the value of the delinquent taxes,
subject to the exceptions above noted, stands as an asset for
appropriate consideration in making the ultimate award.”

I believe this same rule applies with reference to the funds of a
county in a closed bank.

You have also asked:

“Is the treasurer of Fergus county entitled to collect and
keep delinquent taxes on property located within Petroleum coun-
ty, in the event that such delinquent taxes are paid between
November 20, 1924, the date of the declaration of the result of
the election, and the 23rd day of February, 1925, this being the
date when the new county goes into being? If the county treas-
urer of Fergus county is entitled to collect and keep such delin-
quent taxes during such period, what disposal of the sum in-
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volved in such payments shall this board make in our report?
Are we required to take into consideration in our report any taxes
which became delinquent after November 20, 19247 If we ave
required to take into consideration any such taxes, what disposal
thereof shall we make in our report?

The first part of your question has been answered by our supreme
court in the affirmative in the case of County of Hill vs. County of
Liberty, 62 Mont. 15. 19, where the court said:

“It is true, ax stated by the commissioners, that taxes de-
linguent at the time the new county is created and organized
belong to the new county, and this statement includes all taxes
still due and uncollected at the time the new county comes into
being, not ounly for the year immediately prior to its creation,
but for all previous years. Yet. since the authorities of the
parent county have jurisdiction to discharge their duties until
the expiration of the ninety days., any delinquent taxes which
may be paid during that time are properly paid to the treasurer
of the parent county, and belong to it.”

It seems to me that in view of this holding by our supreme court
the report of the commission, insofar as delinquent taxes are concerned,
must reckon only with such as remains unpaid on February 23rd, 1925,
regardless of the time when they become delinquent,

The statement made by the court in the case of In re Fremont
County (supra) is what I regard as the correct rule. The court there
said :

“The extent to which the delinquent taxes are to be com-
puted as assets ought not, perhaps. to be determined by the ag-
gregate amount upon the rolls. The collection of some of them
may possibly have been enjoined by a court of competent juris-
diction. Others. especially for former years, may have become
absolutely uncollectible by reason of removals of persons and
property from the state. In Forest Co. vs, Langlade Co., 91 Wis.
543, 63 N. W, 760, and 65 N. W. 182, the court said, in substance,
that it was doubtless the legislative intention that all matters of
property, debts. credits. assets, and liabilities of the parent
county should be adjusted, upon prineciples of justice and equity,
rather than by any technical rules of strict law. Strict rules
of law are difficult of application to such matters, and often
produce unfair results. That no relation of debtor or creditor.
in any strict senxe. existed between the old and new counties, and
that what is just and fair is more to be regarded than the ap-
plication of strict rules of law.”

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.





