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their expenses and compensation and that the same thereupon became 
a county charge which should be allowed and paid by order of the 
Board. 

Those opinions control the question you have submitted. There 
can be no difference betwee~ the power of a County Attorney to em­
ploy detectives to procure evidence in a criminal case and the power 
of a County Attorney to employ an expert to furnish certain evidence 
in such a case. 

The case of Victors v. Kelsey (Cal.) , 161 Pac. 1006, is almost di­
rectly in point, the California statutes being simllar to ours, and the 
facts in that case being similar to those stated in your letter, and it 
was the~e held that the expenses were properly incurred by the 
County Attorney under the power given him by the statute, and the 
amount agreed to be paid therefor was a county charge, and that it 
was the duty of the Board to allow and order the same paid. 

It is, thered'ore, my opinion that this expense was properly in­
curred by you, under Subdivision 2 of Section 4952, and by virtue 
thereof became a county charge, and that it was the duty of the Board 
of County Commissioners to allow and order the same paid. I do 
not mean to be understood as holdIng that in every case the Board of 
County Commissioners is absolutely bound by the agreement of the 
County Attorney, because there may be cases in which the compensa­
tion agreed to be paid by the County Attorney is clearly and unques­
tionably exorbitant, but it is my opinion that, except in those rare 
instances where the amount agreed upon 'is so clearly and unques­
tionably exorbitant as to shock the conscience, the Board of County 
Commissioners must allow and order paid the amount agreed upon by 
the County Attorney. In this case, for studying up on the subjec': so 
as to 'become qualified as an expert and for making an analysis of 
liquor in three separate cases, the fee agr-e.ed upon does not appear 
to be exorbitant or unreasonable. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Banks-Insolvency-Receiver. 

Section 6109d of Chapter 90, Laws of 1923, construed 
as being applicable to a bank in the hands of the State 
Banking Department before the appointment of a receiver. 
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L. Q. Skelton, Esq., 
Super'intendent of Banks, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. S'kelton:-
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You have submitted to this office for my opinion the following 
questions: 

"1. May the provIsIOns of Section 6109d be invoked after 
the bank is in the hands of the department and before ap­
pointment of receiver, for the purpose of reinstating to sol­
vency? 

"2. May the provisions of Section 6109d be invoked after 
the bank is in the hands of a receiver?" 

Answering your first question, I know of no reason why the pro­
visions of Section 6109d may not be 'invoked during the time a bank 
is in the hands of the department and before appointment of a re­
ceiver. During such time the bank is in the hands of the department 
because, while there may be some impairment of capital or evidence 
of 'insolvency, it has not yet been determined that the capital is so 
impaired or that the insolvency exists to such an extent that it is 
necessary for a receiver to be appointed, and the impairment may be 
made good or the bank restored to solvency in the manner provided 
by Section 6109d. Your first question is, therefore, answered ln the 
affirmative. 

Under Section 6079 a receiver can be appointed only when the 
Governor shall determine, from the statement of the Superintendent 
of Banks, that it is necessary for the appointment of such receiver. 
ImmediateJy upon the appo'intment of a receiver the bank passes from 
the control of the department to that of the court, the receiver act­
ing, not as an officer of the department, but as an officer of the court, 
and the department has no control or authority whatever over the 
receiver or over the affairs or business of the bank, other than to 
require the reports to be made in the same manne-r as solvent banks 
are required to ma&:e reports. It is, therefore, my opinion that the 
provisions of Section 6109d may not be invoked after the bank is in 
the hands of a receiver. 

Very truly yours, 

tor. 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Atto,rney General. 

State Funds-Counties-State Warrants-State Audi-

Sections 192 to 197, Revised Codes of 1921, construed 
as requiring the distribution to the several counties of the 
various funds referred to in the opinion, and the State Audi~ 
tor should draJW his warrant against. the specific fund to be 
distributed. 
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