396 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

High Schools—Schools—Examinations Required — Students.

Students attending schools which are not supervised by
Superintendents who are required to qualify as teachers in
the public schools are required to pass eighth grade exam-
inations.

Students attending unsupervised schools are required to
pass eighth grade examinations.

Miss May Trumper,
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.

My dear Miss Trumper:

You have submitted to this office the question of whether students
completing the eighth grade in parochial schools may be admitted to
the high school without passing the state eighth grade examination.

Section 836, Revised Codes of 1921, defines the powers of the
State Board of Education as follows:

“The State Board of Education shall have power and it
shall be its duty: * * *

“4, To prescribe standards of promotion to the high school
department of all public schools of the state and to accredit
such high schools as maintain the standards of work pre-
scribed by the Board; provided, that in all examinations which
shall be given by this Board and shall be conducted by the
County Board of HEducational Examiners, to determine the
scholarship of candidates for promotion to high school, 50
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per cent of the credits required shall be based upon the eighth
grade work completed in any school of this state and certi-
fied to the County Superintendent by the principal or teacher
of such grade.”

Rule 13 as prescribed by the State Board of Education reads as
follows:

“Schools under direct supervision shall be permitted to de-
termine their own conditions for promotion from eighth grade
to high school, and districts which have no supervision other
than that of the County Superintendent, may promote from
the eighth grade to the high school on such conditions as
may be determined by the State Superintendent.”

The conditions imposed by the State Superintendent require an
examination of all those who have taken the eighth grade work in
schools not employing a Superintendent and who are not under direct
supervision.

By the use of the word “supervision,” I understand the Board of
Education to mean those schools where the Board employs a Super-
intendent of Schools, whose duty it is to supervise the work of the
various teachers under him. It is also apparent that the State Board
of Education is attempting to deal only with schools over which it
has supervision; that is, the public school system -of the state; it
has nothing to do with, and I take it that the State Board of Edu-
cation is not attempting to prescribe rules for, private schools.

It would follow that as such schools are not supervised by Super-
intendents who are required to qualify as teachers in the public
school that they would be required to pass the eighth grade examina-
tion the same as unsupervised public schools.

‘While this appears to be a construction of a rule of the Board
of Education rather than statute, it is my opinion that this is what
the Board intended.
) Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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