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Building and Loan Associations—Banks and Banking-—-
Withdrawal Fees.

Building and loan associations are not entitled to im-
pose a collection fee of one per cent upon members with-
drawing their stock. )
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L. Q. Skelton, Esq.,
Superintendent of Banks,
Helena, Montana.

My dear Mr. Skelton:

You have requested my opinion whether it is proper for a building
and loan association to impose a collection fee of 1 per cent upon
members withdrawing their stock.

As I understand, this fee is claimed to have been paid out by the
building and loan association to a bank for handling the account of
the particular member in the association.

Section 6358, R. C. M. 1921, is specific regarding the deductions
that may be made against the account of a member desiring to with-
draw his stock. This section provides as follows:

“Any member who withdraws his stock, or whose stock is
matured, shall be entitled to receive all dues paid in and all
dividends declared, less fines imposed for non-payment of dues,
less a reasonable withdrawal fee mnot exceeding two dollars
for each share of stock, and less a pro rata share of all losses,
if any, which have occurred, and no other fine or assess-
ment shall be made against such stock.”

From the language of this section of our statute it is apparent
that no fines or assessments can be made except as therein provided
and in my opinion a collection charge of 1 per cent is not authorized
to be deducted by this section.

It is, therefore, my opinion that a building and loan association

may not impose a collection fee of 1 per cent upon members with-
drawing their stock.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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