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Attorneys—Counties—Compensation—Contingent Fee—
County Commissioners—Special Counsel—A ctions.

County Commissioners may employ special counsel to
assist in the prosecution of civil actions to which the county
is a party.

A county can contract that the compensation of special
counsel should be wholly or partially contingent, based upon
a percentage of the amount recovered.

L. Q. Skelton, Esq.,
State Examiner,
Helena, Montana.

My dear Mr., Skelton:

You have asked my opinion upon the following questions:

1. “Has a Board of County Commissioners authority to
engage the services of an attorney at the expense of the
county to make collections by suit that should have been made
by former County Attorneys?”’
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2. “Has the Board of County Commissioners authority to
engage the services of an attorney by contract to make col-
lections that should have been made by former County  At-
torneys?”’

3. “Has a Board of County Commissioners authority to
engage the services of an attorney on a percentage basis?”

With reference to the first two questions, there can be mo doubt
of the authority of the Board to employ special counsel to assist in
prosecutions of civil actions to which the county is a party. This is
expressly provided for by Section 4486, R. C. M. 1921, and this power
has been recognized by prior Attorneys General of the State of Mon-
tana, in opinions found in Volume 3 at page 322 and in Volume 5 at
page 426 of the Opinions of the Attorney General.

With your request for opinion you also enclosed a copy of reso-
lution of the Board employing special counsel, from which it appears
that the attorney was to assist the County Attorney in prosecuting
suits against former county officials to recover moneys alleged to have
been illegally allowed and paid, and compensation of the attorney to
be upon a contingent basis, and to be a certain percentage of “the
funds actually returned to the county by virtue of the services of
himself and County Attorney” and to be paid out of said funds. It
is my opinion that the Board had authority to employ special counsel
for the pr5secution of these suits.

‘With reference to your third question, generally speaking, there
seems to be no reason why, in the absence of statutory prohibition,
the county may not agree that the compensation of special counsel
should be partially or wholly contingent, and based upon a percentage
of the amount recovered. There are a number of cases sustaining
such an employment by the county:

Lassen County vs. Shinn, 838 Cal. 510, 26 Pac. 385.
Kelley vs, Sersanous, 5 Cal. UnRep. 485, 46 Pac. 299.
Power vs. May, 123 Cal. 147, 55 Pac. 796.

Knight vs. Ashland, 61 Wis. 233, 21 N. W. 65.
Logansport vs. Dykeman, 116 Ind. 15, 17 N. E. 587.

It is my opinion that the Board of County Commissioners has
authority to agree that the compensation of an attorney employed to
assist the County Attorney in the prosecution of a civil action, may
be contingent and based upon a percentage of the amount recovered,
provided the compensation based upon such percentage is reasonable.

In the instant case it appears that the compensation of the at-
torney was to be paid out of the moneys recovered in the suits, and
payment was entirely- contingent upon the recovery of the moneys.
By reference to a copy of the claim of the attorney presented to the
Board it appears that he is asking for the payment of $300.00 in three
suits therein mentioned to which the county of Musselshell was a
party, and the following notation is made thereon:
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“The above claims being for retainer as per contract and
further compensation, if any, being contingent as provided in
said contract of employment in the 3 cases above named.”

The copy of the resolution whereby the attorney’s services were
secured, fails to disclose any agreement or understanding that a re-
tainer was to be paid the attorney, but on the contrary it appears
therefrom that “he be employed upon a contingent basis,” and that
he “is to receive his remuneration out of funds actually returned to
the county by virtue of the services of himself and the County At-
torney.”” The whole of the attorney’s compensation is contingent upon
recovery in the suits, as is likewise the amount of his compensation,
and the Board is therefore not authorized to pay this claim for $300.00
as a retainer. Should the suits fail to return any of the money to
the county the attorney would not be entitled to any compensation
because payment is conditioned upon that contingency, and if they
did result in a return of some of the money to the county the com-
pensation would only be for a percentage thereof, which might not
equal the amount asked for in this claim. Furthermore, until the
money is received by the county there is no fund out of which the
claim may be paid, as it can only be paid out of the moneys recov-
ered in the suits.

It is, therefore, my opinion that the claim presented for $300.00
as a retainer is not within the contract of employment for the rea-
sons above stated, and cannot lawfully be allowed by the Board.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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