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Cities and Towns—County—County Assessor—County
Treasurer—Taxes.

The County Assessor or his deputy may not legally re-
ceive a commission from a city or town for the collection of
the city or town taxes.

L. Q. Skelton, Esq.,
State Examiner,
Helena, Montana. N

My dear Mr. Skelton:

You have requested my opinion as to whether a County Assessor
or his deputy can legally receive a commission from a city or town
for the collection of personal taxes.

Section 5214, Revised Codes of 1921, makes it the duty of the
County Treasurer to collect city and town taxes. This section pro-
vides, in part, as follows:

“The County Treasurer of each county must collect the
tax levied by all cities and towns in his respective county,
except in cases of such cities of the first and second and
third classes as may provide by ordinance for the City Treas-
urer to collect the taxes from such corrected assessment book.
The County Treasurer must collect such city or town taxes,
including unpaid road poll taxes, at the same time as the
state and county taxes, with the same penalties and interest
in case of delinquency. All publications for sales for delin-
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quent taxes shall include such city or town taxes, there being
but one sale for each piece of property, such sale to cover
the aggregate of such city or town, county, and state taxes,
with the penalties, interest, and cost of advertising provided
by law.”

The Supreme Court of this state, in commenting upon this sec-
tion of the statute in the case of State ex rel. City of Cut Bank v.
McNamer, 62 Mont, 490, said:

“The city of Cut Bank has never provided by ordinance
for the collection of taxes levied by such city by its City
Treasurer, and it therefore became the duty of the County
Treasurer of Glacier county to collect them.”

It is the duty, therefore, of the County Treasurer to collect city
and town taxes, except in cases of such cities and towns of the first,
second and third classes that have provided by ordinance that the
City Treasurer shall collect the same.

This duty cannot be delegated to another by the County Treasurer
s0 as to require the city or town to pay a commission for such serv-
ices.

It is, therefore, my opinion that the County Assessor or his deputy
may not legally receive a commission from a city or town for the
collection of city or town taxes.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.


cu1046
Text Box




