
271

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 271 

Banks and Banking-Insolvent Banks-Bank Examiner 
-Receiver-Reports-Expenses. 

The Superintendent of Banks may call for a report from 
a receiver of an insolvent bank; also he may make an ex­
amination of the affairs of such banks; if the receiver re­
fuses to make such report or to allow such examination the 
Superintendent of Banks has authority to file proceedings 
for his removal. 

Actual expenses and per diem as fixed by the law for 
time actually consumed in making such examination are a 
proper charge against the insolvent bank. 

L. Q. Skelton, Esq., 
Superintendent of Banks, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. Skelton: 

You have requested my opinion relative to your authority to ex­
amine the affairs of insolvent banks in the hands of receivers, and 
whether the expense thereof is a proper charge against the trust. 

. ... 
Section 6079, Revised Codes of 1921, provides as follows: 

"Receivers of all insolvent banks shall make reports to 
" the Superintendent of Banks in the same manner as is re­

quired of othe,r banks, at least five times each year when 
called upon to do so, or at any time when requested by the 
Superintendent of Banks. Any receiver who refuses to sub­
mit the affairs of such bank to an examination by the Super­
intendent of Banks, or his assistants, or fails to make a re­
port when called for by said officers, or who Violates any 
of the provisions of law relating to examination of banks, shall 
'be subject to removal." 

While a receiver is an officer of the Court which appointed him, 
there can be no doubt of the, intention of the Legislature when the 
above section was enacted. It 'is clear that it was intended that 
the Superintendent of Banks should retain supervisory control over 
the affairs of the bank while it is being liquidated by the receiver. 

It is, therefore, my opinion that the Superintendent of Banks may 
caU for a report from a receiver of an insolvent bank at any time 
that he, in the exercIse, of his legal discretion, believes that such re­
port is necessary; also that he may make an examination of the' af­
fairs of such banks whenever he believes it proper, and, if the re­
ceive,r refuses to make such report or refuses to permit such exam­
ination, the Superintendent of Banks has the authority to file pro­
ceedings for the removal of such receiver. 
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Section 6080, Revised Codes of 1921, reads as follows: 

"The expenses of traveling, hotel bills, and time actually 
spent by the office of the Superintendent of Banks in per­
formance of the duties imposed by Section 6079, shall be paid 
in full by the bank to the State Treasurer, and by him cred­
ited to the state banking fund." 

An attempt was made to amend this section by Chapter 88, Laws 
of 1923, but since the section proposed to be amended was not men­
tioned in the title of the Act, it has been held unconstitutional by 
this office. 

Under this section, the Superintendent of Banks, if, in his opinion, 
it becomes necessary to make an examination of the affairs of a 
bank in the hands of a receiver, should filE' an itemized claim with 
the, receiver for the actual expense of his office in traveling, hotel 
bills and time actually spent on the duty, ann. such claim should be 
allowed by the receiver and paid as an item of expense in liquidating 
the insolvent bank. 

Such an examination, under Section 6109 b, of Chapter 90, Laws 
of 1923, becomes a "special examination" and the per diem fee to 
be charged to such bank for the examination is fixed by Section 2 
of Chapter 93, Laws of 1923, at $15.00 per day for each examiner for 
the time actually consumed in making the examination. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Banks and Banking-Counties-County Treasurer-Se­
curity-''Trust Receipts." 

"Trust receipts" may not be accepted as security for 
county deposits. 

Board of County Commissioners, 
Thompson Falls, Montana. 

Gentlemen: 

You have submitted to this office the question whether trust re­
ceipts can be accepted as security for county deposits. 

The "trust receipts" are merely acknowledgments that the bank 
holds certain described warrants or bonds deposited by the County 
Treasurer as security for county deposits. The warrants or bonds 
have not been delivered to the County Treasurer, nor have they been 
approved by the Board of County Commissioners, but are held by the 
bank for safekeeping. 
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