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Assessment - County Board of Equalization-County 
Commissioners-Classification-Equalization-Lands. 

The County As'sessor may make a recommendation to 
the Board of County Commissioners for a change in clasBi­
fication and the Board of County Commissioners may con­
sider such application or recommendation at any meeting of 
the Board in all cases where no assessment has been made, 
and, in cases where as'SesBment has been made, the County 
Commissioners may change the classification so as to af­
fect the assessment only at a meeting of the Board as a 
Board of Equalization. 

The Board of County Commissioners may meet as a 
Board of Equalization only at the timeB specified in the 
statute. 

The County Assessor may not classify or reclassify 
lands, but must assess them as classified by the Board of 
County Commissioners. 

w. s. Towne'r, Esq., 
County Attorney, 
Fort Benton, Montana. 

My dear Mr. Towner: 

You have requested an opinion upon the reclassification of lands. 

The specific questions you ask, after referring to several opinions 
of this office, are: 

"1. Should the Assessor make a recommendation to the 
Board of County Commissioners for the chang€ of this class'i­
fication, may the County Commissioners consider such appli­
cation or recommendation at any meeting of the Board? In 
other words, may the County Commissioners convene as a 
Board of Equalization at any time, or are they confined to 
their meetings within the time prescribed by law for the sit­
ting of the board as a Board of Equalization?" 

"2. Do you now hold that the Assessor may classify or 
l'eclassify?" 

In Vol. 9, .opinions of Attorney General, page 258, you will find 
an opinion discussing at some length the right to reclassify lands 
after the Board of Equalization has adjourned. The specific ques­
tion discussed is the p'ower of the Board to reclassify land so as to 
relate back and affe·ct the assessment fOT that year. It is there held 
that the Board may not, after adjournment as a Board of Equaliza­
tion, change the classification of land found to be incorrectly classi­
fied so as to change the assessment for that year, and may not re­
fund any excess taxes collected by virtue' of such incorrect classifi­
cat'ion. This opinion, however, does not cover the particular point 
which you have raised in your questions. 
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In this opinion on page 260 appears the following: 

"Reading all of the provisions of the statute relating to 
the assessment of property and the classification of lands for 
the purpose of furnishing a basis of assessment together, it is 
apparent that the Legislature intended that the classification of 
the land should be completed prior to the second Monday in 
July, with the right, however, in the Board of County Com­
missioners to change the classification under Section 8 of 
Chapter 239 of the 1921 Laws." 

That is, after the assessment has been made, it can be changed 
only by the Commissione'rs sitting as a Board of Equalization, but 
this would not prevent the Board of County CommIssioners from at 
any time changing a classification so as to affect only future assess­
ments. 

I can find nothing in the law that would prevent the Board of 
County Commissioners from, at any time, changing the classification 
of land where the· classification did not affect an assessment already 
made. The 'intent and purpose of the Classification Act was to place 
in the hands of the Board of County Commissioners the power to 
make proper classification and necessary changes in the classification 
when the facts warrant their doing so, and there is no reason why a 
change of classification could be made only by the, Board of County 
Commissioners while sitting as a Board of Equalization, except where 
the assessment had already been made upon land and was made for 
the purpose of affecting the immediate assessment. 

In answer to your first question, it is, therefore, my OpInIOn that 
the County Assessor may make a recommendation to the Board of 
County Commissioners for a change in classification and that the 
Board of County Comm'issioners may consider such application or rec­
ommendation at any meeting of the Board in all cases where no as­
sessment has been made, and, in cases where assessment has been 
made, that the County Commissioners may change the classification 
so as to affect the assessment only at a mfCeting of the Board as a 
Board of E'qualization, and that the Board may meet as' a Board of 
Equalization only at the times specified in the statute. 

Answering your second question, 'it is my opinion that the County 
Assessor may not classify or reclassify lands, but must assess them 
as classified by the Board of County Commissioners. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 




