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bility exceeding that sum, if they simply resorted to the eva­
sion of dividing the total amount into several sums, each less 
than $10,000, and expending each of said several sums, or in­
curring each of sa'id several liabilities, at different times. 
Under such construction they could expend $9,999 in each of 
several successive years, and the total of said amounts all for 
one purpose. If they could do this in each of several suc­
cessive years, why not in each of several successive months 
or days?" 

It is, therefore, my OpInIOn that the fact that an amount not ex­
ceeding $10,000 is to be expended in anyone year does not take the 
propos'ition without the constitutional provision prohibiting an expen­
diture exceeding $10,000 for a single purpose without a vote of the 
electors. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Cities and Towns-Taxes. 

Chapter 96, Laws of 1923, providing for the semi-an­
nual payment of all taxes applies to cities where the City 
Treasurer collects taxes, and this, without regard to whether 
the taxes are general or special. 

F. A. Ewald, Esq., 
County Attorney, 
Great Falls, Montana. 

My dear Mr. Ewald: 

You have requested my opinion as to whether Chapter 96, Laws 
of 1923, providing for the semi-annual payment of taxes, applies to 
city taxes and special assessments in those cities where the City 
Treasurer collects the taxes. 

Section 1 of Chapter 96 provides as follows: 

"All taxes levied and assessed in the State of Montana 
shall be payable as follows: One-half of the amount of such 
taxes shall be payable on or before 6 o'clock P. M. on the 30th 
day of November of each year and one-half on or before 6 
o'clock P. M. on the 31st day of May of each year; * * *" 

This is a very broad declaration, and the Legislature evidently 
intended that it should cover all taxes collected by any pOlitical sub­
division of the state, including mun'icipal and public corporations, 
whether the taxes are collected by the County Treasurer or by the 
City Treasurer. 
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The law reads "all taxes" and contains no exception. It is rea­
sonable to presume that if the Legislature had intended to make any 
exception in the case of cities where the City Treasurer collects the 
taxes, 'it would have specifically exempted them. 

It is, therefore, my opinion that Chapter 96, Laws of 1923, provid­
ing for the semi-annual payment of all taxes applies to cities where 
the City Treasurer collects the taxes, and this without regard to 
whether the taxes are general or special. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Age of Consent-Clerk of District Court-Marriage­
Marriage License-Justice of the Peace. 

The Clerk of the District Court is not authorized to 
issue a marriage license in any case where either party is 
under the age of consent as fixed by Section 5696, Revised 
Codes of Montana, 1921, even though the parents give their 
written consent thereto. 

A Police Magistrate as such has no authority to sol­
emnize marriage. He may do so in his capacity as Justice 
of the Peace. 

J. B. C. Knight, Esq., 
County Attorney, 
Anaconda, Montana. 

My dear Mr. Knight, 

You have submitted to me for my opin'ion the following ques­
tions: 

1. Is the Clerk of Court authorized to issue a marriage 
license in the case where either party is under the age of 
consent, if the consent of the proper parent or parents is 
given? 

2. Can a police magistrate solemnize marr'iage? 

To authorize the issuance of a marriage license, the male must 
be of the age of eighteen years or upwards, and the female must be 
of the age of sixteen years or upwards, and, in addition, if the male 
be under twenty-one years of age, or the female 'be under eighteen 
years of age, the consent of the parent or guardian of such 'l>erson 
must be obtained as required by Section 5712, R. C. M. 1921. The 
Clerk is not authorized to issue a marriage license in any case where 
either party is under the age of consent as fixed by Section 5696, R. 
C. M. 1921, and this even though the parents give their written con­
sent. 
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