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County Treasurer—Taxes—Taxpayer.

A taxpayer may pay his total tax on or before Novem-
ber 30th or he may pay one-half of such tax on or before
that date and the remaining one-half on or before May 31st
following.

The County Treasurer must, within ten days after re-
ceiving the assessment book from the County Clerk, give
notice, by publication and by mail, stating the whole amount
of taxes to be paid and the time and manner in which they
may be paid, and the County Treasurer is not required to
publish any notice thereafter.

L. Q. Skelton, Esq.,
State Examiner,
Helena, Montana.

My dear Mr. Skelton:

You have submitted to this office for my opinion the following
questions:

1. Is a taxpayer permitted, under Chapter 96, Session Laws 1923,
which provides for the semi-annual payment of taxes, to pay his total
tax on or before November 30th of each year?

2. If not permitted to do so has the County Treasurer authority
to mail a statement of taxes covering the first and second half prior
to November 30th, or should he mail a statement of taxes for the
first half and then six months later mail the statement of taxes for
the last half?

Section 1 of Chapter 96, Session Laws 1923, provides that all
taxes shall be payable in the following manner: one-half of the
amount shall be payable on or ‘before 6 o’clock P. M., on the 30th
day of November of each year, and the remaining one-half on or
before 6 o’clock P. M., on the 31st day of May of each year; pro-
vided that unless one-half of such taxes are paid before 6 o’clock
P. M, on the 30th day of November, the whole amount of such taxes
shall become delinquent, and all delinquent taxes shall bear interest
at the rate of one per cent per month from the time they are first
delinquent until paid, and a penalty of five per cent shall be added
to all delinquent taxes.
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It was undoubtedly the intention of the legislature by the provi-
sions of such section to make all taxes due as soon as the assess-
ment book is received by the County Treasurer and notice thereof
has been published by him, but giving the taxpayers the privilege of
paying one-half of the taxes on or before November 30th and the
other one-half on or before May 31st, the privilege of paying one-
half one or before May 3lst, depending, however, on the payment
of the first one-half being made on or before November 30th.
It was not the intention to restrict the payment to one-half hefore
November 30th so that a taxpayer could not pay more than that
amount before that date, but it was simply intended to give the tax-
payer ‘the privilege of paying all of his taxes on or before November
30th, or if he desired to avail himself of the privilege of so doing,
of paying one-half on or before November 30th and the remaining
one-half after November 30th but not later than May 31st.

In answer to your first question it is my opinion that a taxpayer
may pay his total tax on or before November 30th, or he may pay
one-half of such tax on or before that date and the remaining one-
half on or before May 31st following.

Section 2161, Revised Codes 1921, as amended by Section 9, Chap-
ter 96, of the Laws of 1923, requires the County Clerk to deliver the
original assessment book to the County Treasurer on or before the
third Monday in October, while Section 2169, Revised Codes 1921, as
amended by Section 2 of Chapter 96, provides for the giving of notice
by the County Treasurer that the taxes are due. Such section re-
quires the County Treasurer to give such notice within ten days after
he receives the assessment book from the County Clerk, which under
Section 2161, as amended, must not be later than the third Monday
in October. Such notice must be published and also mailed to each
taxpayer, and it must state that one-half of the taxes will be due and
payable before 6 o’clock P. M., on the 30th day of November next
thereafter, and unless paid prior thereto the whole amount of such
taxes will be delinquent and will draw interest at 1 per cent per
month and ten per cent will be added as a penalty, and that the re-
maining one-half will be due and payable on or before May 31st next
thereafter, and that unless paid prior to said date said taxes will be
delinquent and will draw interest at the rate of one per cent per
month and a penalty of five per cent will be added thereto. The
only notices required to be given are those specified in said Section
2169, one of which is published and one of which is mailed to the
taxpayer, and both of which state the whole amount of taxes due and
the time and manner in which they may be paid.

In aaswer to your second question fit is, therefore, my opinion
that the County Treasurer must, within ten days after receiving the
asSessment book from the County Clerk, give notice, by publication and
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by mailing, stating the whole amount of taxes to be paid and the
time and manner in which they may be paid, and that the County
Treasurer is not required to publish any notice thereafter.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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