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164 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Counties-County Commissioners-Classification. 

Where the Board of County Commissioners fails to des­
ignate the clas'S of the county at the September meeting as 
required by the statute it could make such designation at 
its December meeting. 

The amount of the assessed valuation need not be in­
cluded in the order of classification. 

Edgar J. Baker, Esq., 
County Attorney, 
Lewistown, Montana. 

My dear Mr. Baker: 

You have submitted the question of whether the Board of County 
Commissioners of a county can make an order designating the class 
to which said county belongs at their December meeting, the said 
Board having failed to make said designation at the September meet­
ing as required by Section 4742, R. C. M. 1921. 

You are advised that this section has been before this office here­
tofore, and an opinion has been rendered thereon, which is found at 
page 281 of Vol. 9, Reports of Attorney General. In said opinion it 
was said: 

"Also, had they (the Board) made no reclassification at the 
September meeting as required by law, mandamus would lie 
to compel them to reclassify. The law is mandatory relative 
to this reclassification, not directory. Nothing is left to the 
discret'ion of the Board of County Commissioners. The statute 
says they must reclassify at the September meeting, and if 
they fail to perform that duty, certainly the courts would 
compel them to act. * * * If the Board could be compelled to 
correct the failure, it is equally certain that it could, of its 
own motion and in good faith, correct it, especially where jt 

was done prior to the time when the reclassification could 
take effect, to-wit, the first Monday in January next succeed­
ing." 

It is, therefore, my opinion that the Board, having failed to des­
ignate the class of the county at the September meeting as required 
by the statute, can make said designation at the December meeting. 

You also state that the Board, in making the designation at the 
December meeting, failed to state in the order the amount of the 
assessment as It appears upon the completed assessment roll. I find 
nothing in the statutes which requires this. Under Section 4742, R. 
C. M. 1921, the assessed valuation is the basis upon which the Board 
makes its designation and nothing is said about includ'ing this in the 
order of designation. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 




