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Schoeol Trustees—Powers of—Employment of Teacher.

The action of the outgoing Board of Trustees in em-
ploying teachers for the ensuing year, in the absence of any
fraud or irregularity in the proceedings, is valid and not af-
fected by the fact that they are about to retire from office.

Dean King, Esq.,

County Attorney,

Kalispell, Montana.
My dear Mr. King:

You have asked for an opinion of this office on the question
whether or not a retiring School Board can elect a teacher for the
ensuing school year.

Section 1015 of the Revised Codes of Montana of 1921 authorizes
the School Board to employ or discharge teachers and order paid
their salaries.
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Section 1075 of the Revised Codes of Montana of 1921 provides,
in part, as follows:

“After election of any teacher or principal for the second
consecutive year in any district in the state such teacher or
principal so elected shall be deemed reelected from year to
yvear thereafter unless the board of trustees shall, by a
majority vote of its members on or before the first day of
May, give notice in writing to such teacher or principal that

his services will not be required for the ensuing year; *
* *77

From the statement of facts contained in your letter, it does not
appear that this section could have any bearing on the matter, the
only question presented being the power of the Board to employ a
teacher to teach beyond their term of office.

In the absence of statutory provision limiting, either expressly
or by implication, the time for which a contract for employment of
a school teacher may be made to a period within the contracting
school board’s or officers’ term of office, such board or officers may
bind their successors in office by employing a teacher or superin-
tendent for a period extending beyond their term of office, provided
such contract is made in good faith and for a reasonable time. (35
Cyc. 1079.)

Our Supreme Court has not passed on the matter in relation to
School Boards, but has done so as to County Commissioners in the
case of Picket Publishing Co. v. Board of County Commissioners, 36
Mont. 188. On page 193 of this case the court used the following
language:

“First, then, it becomes a question of the power of the
outgoing board of Carbon county to make a contract for
public printing for a term not exceeding the limit fixed by
statute. That the board has the power to make a contract
for public printing is not open to question. The Code above
specifically grants the power, and there is not any limitation
or restriction imposed by law upon that power, save only
that it shall be for printing for which the county may be
chargeable, and the further limitations as to prices to be
paid and the term for which such contract shall run as stated
above. The power to make the contract is specifically granted;
but the time when such power shall be exercised is not limited
or prescribed. Therefore we say that the proposition is in-
controvertible that it may be exercised at any time during
the term of the board, when a prior contract for such work
has expired or is about to expire, and, so far as the power
of the board is concerned, it is just as ample and complete
the last week of the board’s official existence as at any time
prior thereto. The making of such contract at a time near
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the close of the official career of an outgoing board may, in
some instances, savor of bad faith or even of fraud; but there
is not any charge of bad faith or fraud in this instance. The
board having the power to make a printing contract at any
time during its term, when such a contract is to be let, and the
Code having expressly authorized such a contract to be made
for a term not exceeding two years, and the contract under
consideration being of that character, it was valid and binding
upon the new board as upon the old one, in the absence of
fraud in its making, unless the contract is void as against
public policy.”
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The rule announced in this case would seem to have application

to the case that you have presented, for the Board of Trustees are
given authority by law to employ teachers.

I am, therefore, of the opinion that the action of the outgoing

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.

Board in hiring teachers for the ensuing year, in the absence of any
irregularity in the proceedings and in the absence of any fraud, is
valid and not affected merely by the fact that they are about to
retire from office.
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