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Board of County Commissioners — Power to Name
Deputies for the Assessor.

The Board of County Commissioners has no authority to
select or appoint deputies that have been allowed to a county
officer. The privilege of selection and appointment rests
with the officer who is allowed the deputies.

N. A. Burkey, Esq.,
County Attorney,
Broadus, Montana,
My dear Mr. Burkey:
I have your inquiry as to whether the Board of County Commission-
ers, in allowing deputies for county officers, may also determine who
these deputies shall be.

Section 352 of the Revised Codes of 1907 reads as follows:

“All assistants, deputies, and other subordinate officers,
whose appointments are not otherwise provided for, must be
appointed by the officer or body to whom they are respectively
subordinate.”
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While some of the language in Jobb v. Meagher County, 20 Mont.
424 and Hogan v. Cascade County, 36 Mont. 183, might indicate that
the approval of appointments of deputies allowed is required of the
County Commissioners, a careful examination of those cases discloses
that the approval referred to therein is as to the number of deputies
and does not amount to conferring any right upon the County Com-
missioners to participate directly in the selection of the persons to be
appointed, and that the actual decisions in those cases were only to
the effect that the County Commissioners had control of the number
of deputies.

In the Jobb Case, 20 Mont., at page 434, the following language
was used:

“There is nothing therein which deprives the board of the
right conferred by the law of 1893 to fix, to reduce, and, in-
deed, to order an increase of, the number of deputies. The
validity or efficacy of the appointments depended upon the
condition subsequent, to wit, the approval of the board, unless
the determination of the number to be allowed preceded the
appointments or was simultaneous with it.”

In the Hogan Case, 36 Mont., at page 188, the following language
was used:

“The fact that the sheriff may appoint them is not signifi-
cant, for the reason that any officer who was entitled under
the Code provisions to have a deputy was entitled to make his
own selection (Pol. Code, sec. 4603), subject only to the approval
of the board under the Act of 1893, as to the maximum limit
fixed by the Code provisions.”

Thus it appears that the number of deputies once having been
determined by the Board, or a deputy or deputies having been allowed,
the appointment lies exclusively with the officer allowed such debputies,
and not with the County Commissioners.

This seems to be the view taken by this office under a previous
Attorney General (Vol. 8, Opinions Attorney General, 107), where the
following statement appears:

“If, however, the board, under the provisions of Section
3123, authorizes the county treasurer to appoint a deputy, or
deputies, such appointment may be made by the county
treasurer and he is not required to have the appointment ap-
proved or confirmed by the board of county commissioners.
The board, in authorizing the appointment of a deputy or
deputies under the provisions of Section 3123, may specify the
time for which such deputy or deputies are to be appointed
by the county treasurer, that is, the board may authorize the
appointment of a deputy for the whole year, or for any speci-
fied length of time less than a year.”
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It is, therefore, my opinion that when deputies have been allowed
by the County Commissioners to a county officer the selection and

appointment of such deputies lie with the officer, and that the Board of
County Commissioners has no authority to appoint such deputies.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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