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Reclassification of Counties—Power of Board of County
Commissioners.

A Board of County Commissioners may not reclassify
a county which has not lost territory from the creation of a
new county until the regular meeting of the County Com-
missioners in September, 1922,

John L. Campbell, Esq.,
County Attorney,
Missoula, Montana.

My dear Mr. Campbell:

You have requested the opinion of this office on the question
whether, in view of Chapter 24 of the Laws of the Extraordinary Ses-
sion of 1919, the County Commissioners may reclassify a county
after March 10, 1921, and before the regular meeting in September,
1922,

Section 2975 of the Revised Codes of Montana of 1907 reads as
follows:

“The several boards of county commissioners maust, at
their regular session in September, 1906, make an order desig-
nating the class to which such county belongs as determined
by the assessed valuation of such county for the year 1906,
under the provisions of this Act, and in each even numbered
year thereafter; provided that such classification shall not
change the government of the county then in existence until
the first Monday in January next succeeding.”

Chapter 24, supra, after providing for the basis of valuation for
the purpose of classification, contains the following paragraph:

“Provided, however, that there shall be no reclassification
of counties until after March 10, 1921, except in counties from
which territory has been taken by the creation of new counties
since January 1, 1919.”
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Chapter 24, supra, does not change the law relating to the date
of reclassification. The provision of Chapter 24 to the effect that
no reclassification except in counties from which territory has been
taken shall be made prior to March 10th merely suspends the opera-
tion of Section 2975 until Marcn 10, 1921, and this provision has no
operation or effect after that date. Consequently Section 2975 is in
full force and effect. The County Commissioners are limited to the
authority given them by law, and the only authority given with re-
spect to the time of reclassification of counties is that they may be
reclassified at the regular meeting of the County Commissioners in
September of even-numbered years.

It is, therefore, my opinion that a Board of County Commissioners
may not reclassify a county which has not lost territory from the
creation of a new county until the regular meeting of the County
Commissioners in September, 1922.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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