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School District—Whether Board of Trustees is Author-
ized to Expend Money for a Community Building to be Used
as a Gymnasium.

The Board of Trustees of a school district is without
authority to expend money for the construction of a com-
munity building to be used as a gymnasium and for other
public functions.

W. C. Husband, Esq.,
County Attorney,
Harlowton, Montana.

My dear Mr. Husband:

I have your letter inquiring whether a school district is authorized
to make an appropriation of $500 toward the construction of a com-
munity building with the understanding and agreement that the school
district shall use the building for a gymnasium and other public ex-
ercises.

The building is designated a community building. The question,
as you say, is as to whether the Board has implied power to do this,
it being admitted there is no express authority for such expenditure.

In the case of State ex rel. Bean v. Lyons, 37 Mont. 354, Chief
Justice Brantly, after quoting the sections of the statute covering the
powers of School Boards, said:

“No other provision has been called to our attention, nor
have we been able to find any, which enlarges the powers
conferred by this section or modifies the duty enjoined. It
must, therefore, be regarded, not only as a grant of power to
such boards, but also as a limitation upon their power, both
as to its extent and as to the mode of its exercise. That is
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the rule of construction applicable to all statutes granting
and defining the powers of such municipal or quasi-municipal
bodies.”

See, also, the recent case of Keeler Bros. v. School Dist. No. 3,
62 Mont. 356, 205 Pac. 217.

The only implied authority which Boards of this kind have is
such as is necessary to carry out those expressly given.

Under Section 1205, Revised Codes of 1921:

“County school moneys may be used by the county sup-
erintendent and trustees for the various purposes as au-
thorized and provided in this act, and for no other purpose,
except that in any district any surplus in the general school
fund to the credit of said district, after providing for the ex-
penses of not less than mnine months’ school, on a vote of the
qualified electors of said district may be used for the pur-
pose of retiring bonds and improving buildings and grounds,
or erecting school buildings, a teacherage, or barn.”

It is apparent, under this section, that the School Board would have
no authority to expend any of the money in the General Fund for
purposes other than incidental expenses, except as to surplus remain-
ing after providing for mnine months’ school, and then only upon a
favorable vote of the district.

It is my opinion, therefore, that the trustees of a school district
are without authority to expend money for the construction of a
community building to be used for a gymnasium and for other public
functions.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney Gemneral.
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