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Marriage License and Certificate—Disposition of by
Clerk of Court.

The marriage license, with a certificate indorsed thereon
by the person solemnizing the marriage, should be recorded

by the Clerk of Court and thereafter delivered to the con-
tracting parties.

A. A Alvord, Esq.,
County Attorney,
Thompson Falls, Montana.
My dear Mr. Alvord:
You have requested my opinion as to what are the duties of the
Clerk of Court relative to the marriage license and certificate returned
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to him by the person solemnizing the marriage, after the same has

been recorded.
Section 3623, Revised Codes of 1907, reads, in part, as follows:

“And when he has completed any such ceremony he shall

enter upon such license a certificate of such mdrriage, show-
ing when and where it occured, and such certificate shall be
attested by two witnesses to such ceremony; he shall, within
thirty days after such marriage has been solemnized, return
such license and certificate to the clerk of the district court,
who shall record the certificate in the same book where the
said marriage license is recorded.”

Section 3627 provides that both the original certificate of mar-
riage, made as prescribed, and the record thereof, or a copy of such
record duly certified, shall be received by all courts in all places as
presumptive evidence of such marriage.

The law says nothing regarding the disposition of the license
after the certificate indorsed thereon has been recorded. Other
documents required by law to be recorded are usually returned to
the person filing them for record, as deeds, real estate mortgages. and
other instruments affecting title to real estate, while instruments af-
fecting title to personal property are filed but not recorded, and are
not returned to the person filing them.

Section 3628 requires the person solemnizing a marriage to give
to each of the parties, on request, a certificate thereof, but this
certificate is not made presumptive evidence of the marriage, as
is the original certificate indorsed on the license and recorded by
the Clerk of Court. The license itself is recorded by the Clerk before
being issued (Sec. 3620, R. C. of 1907), and the certificate is re-
corded after being returned to the Clerk by the person solemnizing
the marriage (Sec. 3623).

Thus the Clerk has a complete record in his office, and this
record, or a certificate thereof, is accepted as presumptive evidence
of the marriage, the same as the original certificate (Sec. 3627).

There is no reason for retaining the original license and cer-
tificate in the office of the Clerk, but, on the other hand, there is
good reason for returning it to the parties married under its author-
ity, viz., to give them evidence of their marriage acceptable_in the
courts.

Therefore, it is my opinion that the original marriage license,
with the certificate of the person solemnizing the marriage indorsed
thereon, should be returned to the contracting parties by the Clerk
of Court after having duly recorded the same in his office.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,

Attorney General.





