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456 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

County Assessor-Duty to Prepare Duplicate Assessment 
Books for Cities of First Class. 

There is no duty upon the County Assessor to furnish 
duplicates of assessment books to cities of the first class 
where the County Treasurer is chargeable with the duty of 
collecting the taxes for the city. 
L. Q. Skelton, Esq., 

State Examiner, 
Helena, Montana. 

:Vly dear Mr. Skelton: 
You have requested my opinion on the following question: 

"Is it the duty of a County Assessor to prepare duplicate 
assessment books for cities of the first class where County 
Treasurer collects the taxes for the city? If so, what charge 
can be made for such service and to whom should the claim 
be made?" 

The only provision in the laws requiring the Assessor to furnish 
duplicate assessment books to a city is Section 5207 of the Revised 
Codes of 1921, which reads as follows: 

"On or before the second Monday in July of each year 
the assessor must furnish to all cities of the third class and 
towns within his county which shall make written request for 
the same, on or before the first Monday in April of each 
year, a complete certified copy of his assessment-book, so far 
as such assessment book pertains to property within the limits 
of said cities and towns." 
This section applies only to cities of the third class and towns 

which make written request for the same, and in such cases the 
Assessor is entitled to charge the city or town five cents per folio of 
one hundred words for each copy of his assessment book so furnished. 
(Section 5208, Rev. Codes of 1921.) 

Section 5211, Revised Codes of 1921, requires the County Clerk, 
on or before the first Monday in October of each year, to make 
a duplicate of the corrected assessment book for' each city in the county, 
the Treasurer of which is required by ordinance of such city to collect 
its taxes, This book must be furnished to him by the City Clerk. 
(Sec. 5212, Rev. Codes of 1921.) No provision is made in the statutes 
for payment by the city to the County Clerk for this service. 

From the sections above referred to, it will be seen that there 
is no duty upon either the County Assessor or the County Clerk to 
furnish duplicates of the assessment books to cities of the first class 
where the duty of collecting the tax for such city is upon the 
County Treasurer. 

This conclusion disposes of the second part of your question so 
that it need not be considered. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 




