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Bond Issues—School Districts.

Assessed valuation rather than the taxable wvaluation
should be the basis of determining the limitations of bond
issues of school districts. The expressions “value of taxable
property” and “assessed valuation,” as determined by our
Supreme Court, mean the same thing.

W. C. Husband, Esq.,

County Attorney,

Harlowton, Montana.
My dear Mr. Husband:

I am in receipt of your letter asking for my interpretation of
the term “taxable property” as set forth- in Section 1003, Revised Codes
of 1907, providing for the issuance of coupon bonds by school trustees
in an amount ‘“not to exceed three per cent of the taxable property in
said district.”

You inquire specifically whether the Board of School Trustees
of Judith Gap are authorized to issue bonds on the basis of $1,744,504,
the assessed valuation, or $523,351, the taxable valuation.

The Supreme Court of Montana in Hilger v. Moore, 56 Mont. 165,
defined the terms “assessment” and “taxation” as follows:

“Assessment was the process by which persons subject to
taxation were listed, their property described, and its wvalue
ascertained and stated. Taxation consisted in determining
the rate of the levy and imposing it.”
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Almost the exact question you have raised was decided in the
case of State ex rel. Galles -v. Board of County Commissioners, 56
Mont. 387. The court in this case held:

“At the time the Constitution was drafted, the statute
provided that all taxable property should be assessed at its
full cash value (sec. 1673, Fifth Div. Comp. Stats. 1887), and
the same statute has been in force continuously since (sec.
2502, Rev. Codes). In view of this declaration of the public
policy of the state, the language of the Constitution above
must be construed to mean that the limit of county indebtedness
is five per cent of the value of the taxable property as that
value is disclosed by the assessment-roll; and since the only
value which appears on the assessment-roll is the value
fixed by the county assessor as equalized by the county
and state boards of equalization—that is, the full cash value
—the expressions ‘value of taxable property’ and ‘assessed
valuation’ mean the same thing. * * *

“Under the provisions of the Constitution above, the limit
of indebtedness is computed upon the assessed valuation as dis-
closed by the last assessment-roll, and not upon the percentage
of value upon which taxes are computed. The language is too
plain to admit of doubt or to require the citation of authorities
to support the conclusion; but, under like constitutional pro-
visions, the same rule of construction has been applied in
other states.”

The above decisions make it clear that ‘“three per cent of the
taxable property,” in the law quoted by you, means three per cent of
the assessed valuation, and that the assessed valuation is the proper
basis for computing the maximum amount of bonds that the district
may issue.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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