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In answer to your specific inquiry, therefore, I am of the opinion 
that the above quoted section has no application to sheep. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Banks and Banking-Excessive Loans. 

Held, that when the combined notes of an individual 
in the hands of a bank are in excess of 20 per cent of the 
capital and surplus, they constitute an excess loan under 
Section 6059 of the Revised Codes of 1921, and that it is im­
material whether such notes came to the bank by a direct 
loan to the maker or by virtue of a discount of notes. 

L. Q. Skelton, Esq., 
Superintendent of Banks, 

Helena, Montana. 

:vIy dear Mr. Skelton: 

You have submitted for an opinion of this office the following 
question: 

"Company A is a direct borrower from a bank under ex­
amination. Company A also has other borrowings from other 
parties. In due course, the bank under examination buys 
one of its notes indorsed by payee thereof. In case the com­
bined notes in the hands of the bank under examination are 
in excess of one-fifth of the capital and surplus of the bank 
under examination, does the same constitute an excessive loan 
under Section 40 of the Bank Act?" 

Section 40 of Chapter 89 of the Laws of 1915, known as the Bank 
Act, reads as follows: 

"The total liabilities of any, person, co-partnership, or 
corporation to any bank for money borrowed, including in 
the liabilities of a co-partnership the liabilities of the several 
members thereof, shall at no time exceed 20 per centum of 
the amount of the capital and surplus of such bank; but the 
discounting of commercial paper actually owned by the person 
negotiating the same, and loans made on warehouse receipts 
and bills of lading representing actual value, shall not be con­
sidered as the borrowing of money." 

The latter portion of Section 40 refers to the situation as between 
the owner of a note procuring discount of the same and the bank, 
and has no reference to the maker of the note. The statute pro­
hibits "total liability" to the bank of one person, co-partnership, or 
corporation in excess of 20 per cent, and that a note, though purchased 
by the bank in due course from a third person is a liability of the 
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maker, cannot be gainsaid. (3 R. C. L. 979.) The endorser and dis­
counter of the note not being the borrower, it necessarily follows that 
the maker is the borrower under the above statute. 

The situation presented by you was involved in the case of 
Wickliffe v. Turner, 157 S. W. 1125, and the court there said: 

"Within the purview of the statute, it is immaterial 
whether the bank lends the money to the person and takes his 
note for it or buys his paper from another. The proper effect 
of the statute would be entirely defeated if it were held that. 
though the bank could not lend money to another above the 
limits prescribed. it could buy his paper to any limit from 
other persons. The statute was designed to protect the bank 
against the risk of a heavy loss by reason of an indebtedness 
being created to it from one person above the limits prescribed." 

It is therefore my opinion that when the combined notes of an 
individual in the hands of a bank are in excess of 20 per cent of the 
capital and surplus, they constitute an excess loan under Section 40 
of Chapter 89 of the Laws of 1915 (Sec. 6059, Rev. Codes of 1921), 
and that it is immaterial whether such notes came to the bank by a 
direct loan to the maker or by virtue of a discount of notes in 
regular course. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Poll Tax-Constitutionality of. 
Chapter 172 of the Laws of 1917, reqUIrmg the pay­

ment of a road poll tax, held to be constitutional. 

W. J. Tighe, Esq., 
County Attorney, 

Great Falls, Montana. 

Mr. dear Mr. Tighe: 
You have inquired whether, in view of the decision in the Bachelor 

Tax Case holding that the levy of the poll tax for the support of 
the poor in various counties directly by the Legislature was uncon· 
stitutional, the road poll tax of $2, as provided by Chapter 172, Sub­
Chapter 2 of the Laws of 1917, may be assessed and collected by the 
counties. 

The language of Section 1, Sub-Cltapter 2 of Chapter 172 of the 
Laws of 1917, relating to the poll tax, is as follows: 

"There is also established a general road tax of two 
dollars ($2.00) per annum .on each male person over the age 
of twenty-one years, and under the age of fifty (50) years, 
inhabitant within the county, and payable by each person liable 
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