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Herd District-Whether Lands Embraced in District 
May be Included in Another District. 

Land embraced within a herd district cannot be in­
cluded within another district without a dissolution of the 
old district. 

M. L. Parcells, Esq., 
County Attorney, 

Columbus, Montana. 

My dear Mr. Parcells: 

You have requested an opinion from this office upon the following 
question: 

"Can the County Commissioners consider a petition for the 
creation of a new herd district embracing land contained 
within the territory of a district formed under Chapter 74, 
Laws of 1917, and make the new district effective twelve 
months in the year, as it is provided may be done under 
Chapter 167 of the Laws of 1919? If not, is there any way 
in which status of portions of all the land within district 
formed under the provisions of that chapter can be changed 
so as to make the district effective for the twelve months 
of the year?" 

Section 1 of Chapter 74 of the Laws of 1917 provides, in part, 
as follows: 

"Herd districts may be created in any county in the 
State of Montana to contain Seventy-two (72) square miles or 
more, lying not less than three miles in width, outside of 
incorporated cities, upon petition of owners or possessors ot 
fifty-five per cent of the land in such districts; * * * 
provided that such herd districts may be abolished at any time 
upon proceedings as hereinbefore set forth for the establishment 
of such herd districts." 

This chapter was amended by Chapter 167 of the Laws of 1919. 
Section 2 of this chapter provides, in part, as follows: 

"Herd Districts may be created in any county in the 
State of Montana to contain fifty-four square miles or more, 
lying not less than three miles in width, outside of the in­
corporated cities, upon petition of owners or possessors ot 
fifty-five per cent of the land in such district, and providing 
twenty-five per cent or more of the land in such district· is 
in actual cultivation, and such petition shall designate the 
months of the year when herd district is effective, and upon 
presentation and filing of such petition properly signed giving 
outside boundaries and description of proposed district and the 
postoffice address of the signers thereto, with the Clerk and 
Recorder in the county in which the said district is being 
created, the County Commissioners of such county, upon re-
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ceipt therefor, shall set a date for hearing protests, .. .. 
* provided that such herd districts may be abolished at any 
time upon proceedings as hereinbefore set forth for the es­
tablishment of such herd districts." 

A district created under the provisions of Chapter 74 of the Laws 
of 1917 would continue in existence and its boundaries could not be 
changed except to include contiguous and adjoining territory as pro­
vided in Chapter 167 of the Laws of 1919. There being no provision 
of law for changing its boundaries so as to include any part of it in 
another district, the County Commissioners would be without jurisdIc­
tion to change the boundaries by including part of the land in another 
district. 

It is an elementary principle of law that County Boards have 
only such powers as are expressly given by statute, or such as are 
necessarily implied from thpse expressly given. (Yegen v. Board of 
County Commissioners, 34 Mont. 79). To permit a portion of a dis­
trict already created to be included in another district would be 
equivalent to abolishing the district in a manner not provided by the 
statute. Since by this method part of it could be included in one 
district and the remainder in another, and so large a portion could 
be cut off as to leave the remainder incapable of functioning as a 
district, it would follow that the only method of accomplishing the 
purpose aimed at in your question would be to dissolve the old 
district and form a new one. It would seem that there could be no 
objection to both petitions being circulated and presented at the same 
time, having the one to dissolve acted upon first and the other im· 
mediately presented to the Commissioners, so that you would have 
a nE-W district immediately in existence at the date of the expiration 
of the old. 

From the foregoin'g it would necessarily follow that the status of 
rvl1ions of the district could not be changed except in the manner 
inclicated. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

County Commissioners-Publication of Proceedings in 
a Newspaper-Whether Mandatory. 

Publication of the proceedings of the Board of County 
Commissioners in a newspaper is not mandatory. 

The purpose of publication is to furnish information to 
the taxpayers and citizens, and this may be done by a pub­
lished report in a newspaper, pamphlet, or by posted notices. 

Unless a very substantial amount can be saved Boards 
of County Commissioners should cause their proceedings to 
be published in a newspaper, that method of publication be­
ing recognized as the most effective for furnishing informa­
tion to taxpayers and citizens. 
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