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County Clerk and Recorder-Fee for Making Pencil Ab· 
stract on Chattel Mortgage, With Certificate and Seal­
Whether County Clerk and Recorder May Omit Chattel 
Mortgage, the Lien of Which Has Expired. 

Section 3168 of the Revised Codes of 1907, relating to 
the fees to be charged by a County Clerk and Recorder, 
construed. 

A County Clerk and Recorder should not omit from 
pencil abstracts chattel mortgages, the lien of which has ex­
pired. 

Jos. C. Tope, Esq., 
County Attorney, 

Terry, Montana. 

My dear Mr. Tope: 

You have submitted to this office a letter of inquiry as to the 
proper charges to be made by the Clerk and Recorder of your county 
for the following services: 

"For a statement showing all chattel mortgages of record 
against any certain individual, setting forth the date of the 
mortgage, date of filing, date due, amount, property covered 
and location of the mortgaged property, to be followed by a 
certificate of the County Clerk to the effect that no chattel 
mortgages other than those shown appear of record against 
this person, said cerificate having the seal attached. 

"Would it make any difference in the charge if the seal 
was not attached? 

"Should the County Clerk show all mortgages that have 
not been released, or should he show only those that have 
been filed within two years and sixty days next preceding the 
date of such statement, or those that have been renewed ac­
cording to the statute? In other words, would the Clerk be 
justified in omitting from such a statement, all mortgages that 
have been filed over two years and sixty days and were not 
renewed, assuming that such mortgages had expired and were 
of no effect? 

"What is the meaning of the paragraph of the law concern­
ing the fees of the County Clerk, which relates to 'searching 
any index record?' Just what service does this cover, and when 
should this charge be made?" 

You have submitted with your question a brief of the law as set 
forth in the statute relating to fees and charges by County Clerks, and 
I entirely agree with the conclusions you have arrived at in each in­
stance. I will, therefore, follow the outline as contained in your 
letter for the purpose of adding any additional information that might 
seem necessary. 
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Section 3168 of the Revised Codes of 1907 provides, in part, as 
follows: 

"For filing and recording each instrument of writing al­
lowed by law to be recorde\l, except as hereinafter provided, 
for first folio, thirty cents. 

"For each subsequent folio or fraction thereof, fifteen 
cents. 

"For each en£ry in index, ten cents. 
"For certificate that such instrument has been filed and 

recorded, with seal affixed, fifty cents. 

"For searching any index, record of files of the office, 
for each ,year, when required, in abstracting or otherwise, 
fifteen cents. 

"For abstract of titl/'!, when required mad'a from original 
records and files, for each conveyance, incumbrance, or other 
instrumevt affecting title, fifty cents." 

I agree with your conclusion that the fee of 50 cents for certifi­
cate that an instrumbnt has been filed for record, with a seal, would 
cover any deed, mortgage, chattel mortgage or other instrument, 
whether filed for record or simply filed. This certificate, it would 
seem, should be given where a copy of an instrument has been 
prepared and presented to the Clerk for his certificate that it is a 
true and correct copy of the instru:rpent as appears of record, etc. 
This would be the only charge made in such a case. Where a 
certificate is made at the time of the filing for record, no seal need 
be attached; or, if attached, no charge should be made therefor. In 
this connection see, also, an opinion by a former Attorney General, re­
vorted in Volume 3, at page 119; also an opinion in the same volume 
at page 205, further illustrating this proposition. 

I likewise agree with your conclusion regarding the charge to 
be made for searching the indexes for instruments filed or recorued. 
The charge of 15 cents for each year, was no doubt considered a 
sufficient and proper charge to be made, whether one instrument was 
filed within the year or whether several, since the entire record would 
necessarily have to be searched for that year. Also in this connection 
it is well to note that a charge of 10 cents is made for indexing an 
instrument. This would further tend t6 show that the 15 cents was 
intended to cover a particular period and not a single instrument. 

This charge for searching the indexes is in addition to the charge 
of 50 cents for abstracting the instrument as shown in your first 
question. 

The charge referred to as 50 cents for abstracting an instrument 
affecting title would, of course, include all those necessary facts re­
quired in proper abstracting, such as the name of the parties, the 
date of the instrument, consideration, description of the property, 
words of conveyance, etc. 
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In answering your question as to whether the Clerk would be 
justified in omitting from the abstract, mortgages that had been filed 
over two years and sixty days and were not renewed, I see no reason 
why the Clerk should not observe the same rule in this regard as 
is followed by abstractors generally, which is to include all instruments 
together with the satisfactions or releases, leaving the examiner of 
the abstract to determine the legal effect of the release or satisfac­
tion in each case; otherwise, the Clerk is passing upon the sufficiency 
and legal effect of the instrument. The party making the request 
could, of course, confine his request to the instruments such as have 
not expired, or been canceled or satisfied. 

You have also asked whether it would make any difference in 
the charge if the seal were attached. I take it that this has reference 
to the certificate to the abstract. As there is no provision for an 
extra charge for such a certificate, it would necessarily follow that 
no extra charge could be made for this service, in addition to the 
charge that is made for abstracting each instrument and for search­
ing the indexes, since such a certificate would be implied in connec­
tion with the work. 

I am, therefore, of the opinion that it would not make any dif­
ference in the amount of the charge if the seal were attached, as 
this would be necessary in order to authenticate the act. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIK, 
Attorney General. 

School District Funds-On Deposit in Insolvent Bank­
Loss Borne by Whom. 

The 10s8 sustained by reason of a deposit of school dis­
trict funds through the failure of a depository bank must 
be borne by the school district until made good by the bonds 
or other securities given by the bank for the purpose of se­
curing the deposit. 

Miss May Trumper, 
Superintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 
My dear Miss Trumper: 

You have submitted to me the following question: 
"May a County Treasurer charge the loss of deposits 

of school funds in case of bank failure to the school district; 
or, stated otherwise, is the County Treasurer responsible to 
the school districts for funds lost through a bank failure?" 

The following sections of the statute are apparently the only pro­
visions applicable: 

Subdivision 1 of Section 2010 of Chapter 76 of the Laws of 1913 
provides as follows: 
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