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County Board of Equalization—Authority to Determine
Whether a Ditch Assessment, Fixed by the State Board, is
Illegal—Power to Refund Taxes.

The Board of County Commissioners, acting as the
County Board of Equalization, has no power to change or
correct taxes fixed by the State Board of Equalization.

The Board of County Commissioners has no authority to
refund any portion of taxes assessed by the State Board of
Equalization.

William L. Bullock, Esq.,
County Attorney,
Conrad, Montana.

My dear Mr. Bullock:

I have your letter in regard to tax matters in connection with
the Brady Irrigation Ditch Company, and inquiring whether the
County Commissioners have authority to return any portion of the
taxes collected for the year 1920 or to determine whether any por-
tion of that tax was illegal, in view of the fact that the assessed
valuation was fixed by the State Board of Equalization.

Section 2669, to which you refer, has reference to taxes erroneously
or illegally collected only. The taxes collected from the company
were collected upon an assessment fixed by the State Board of Equal-
ization after inquiry had been made by the Board, no reduction having
been applied for by the company, and the tax having been paid
without protest. Under this state of facts, the tax was not erronecus-
ly or illegally collected. If there was any error it was in the amount
of the assessment, and the statute makes full provision for a method
of correcting any error in the assessment through application for
reduction to the State Board.

There is no provision in the statute giving any authority to the
Board of County Commissioners to change or correct taxes fixed by
the State Board of Egqualization. Furthermore, Chapter 49 of the


cu1046
Text Box


376 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Laws of 1919 specifically gives to the State Board of Equalization
the authority to assess ditches extending into more than one county,
thus excluding the County Commissioners from any jurisdiction over
this assessment. A refund by the County Commissioners of a tax
thus assessed and later collected would be, in effect, a review and
setting aside of the assessment made by the State Board of Equaliza-
tion.

It is, therefore, my opinion that the County Commissioners have
no authority to return any portion of a tax assessed by the State
Board of Equalization.

The County Commissioners having no authority to deal with or
refund the tax in question, your additional question as to what funds
such refund should be taken from requires no answer.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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