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36 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Clerk of Court-Fees-Acceptance of Warrants in Pay­
ment of Fees. 

County warrants may not be accepted by the Clerk of 
the Court and turned over to the County Treasurer in lieu 
of fees collected by the Clerk of the Court. 
Dean King, Esq., 

County Attorney, 
Kalispell, Montana. 

My dear Mr. King: 

I am in receipt of your letter inquiring whether the Clerk of the 
Court may, in lieu of fees collected by him, deposit with the County 
Treasurer his salary warrant when the banks are discounting the 
warrants on the contingent and general funds. 

As I understand the situation, the warrants of the contingent and 
general funds of Flathead County are being registered and, therefore, 
discounted by the banks, which temporarily makes their value under 
par. It is proposed that these warrants be turned oveD to the Treas­
urer at par in payment of fees colIected by the Clerk of the Court and 
payable to the county each month. 

You will note that Section 3139 of the Revised Codes of 1907 
provides in part: 

"All salaried officers of the several counties must charge 
and collect for the use of their respective counties, and pay 
into the county treasury on the first Monday in each month, 
all the fees now or hereafter allowed by law, paid or charge­
able in all cases except as provided in Section 7178 of the 
Code of Civil Procedure." 

Payment of any amount to the County Treasurer, less than the 
full amount of the fees collected, would be in contravention of the 
above statute. The warrant in question being subject to discount, 
therefore, the County Treasurer could not credit it for the payment 
of fees collected when it is not at the time worth par. 

It is, therefore, my opinion that the warrant cannot be accepted 
by the County Treasurer in payment of the fees in question. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

County Commissioners-Refusal to Appoint Road Super­
visors-Power to Take Charge of Road Work and Draw Com­
pensation Therefor. 

The Board of County Commissioners may in their dis­
cretion refuse to appoint road supervisors and leave the 
offices vacant. 

The members of the Board of County Commissioners are 
not authorized to take charge of work on public highways 
and receive compensation therefor. 
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J. E. Kelly, Esq., 
County Attorney, 

Boulder, Montana. 

My dear Mr. Kelly: 

I have your letter. in which you inquire: 
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"1. Can the County Commissioners refuse to appoint road super­
visors and leave the offices vacant?" 

"2. Can the Board of County Commissioners· take charge of the 
work themselves and draw pay, either as road supervisors or as 
County Commissioners?" 

Chapter III of Chapter 141 of the Laws of the 14th Legislative 
Assembly, as amended by Chapter 15 of the Laws of the Extraordinary 
Session of 1919, provides that the County Commissioners "may, in 
their discretion, keep the county divided into suitable road districts, 
place each of such road districts in charge of a competent road 
supervisor and order and direct each of such supervisors concerning 
the work to be done upon the public highway in his district." 

It further provides that the "road supervisors, when appointed, shall 
serve during the pleasure of the Board of County Commissioners and 
shall in all things be under the di~ection and control of said Board." 

Under these provisions of the statute, the Board of County Com­
missioners may refuse to appoint road supervisors and leave the of­
fices vacant, as this is left to the discretion of the Board, and your 
first question, therefore, in my opinion, should be answered in the 
affirmative. 

With reference to your second question, the provision relating 
to compensation of County Commissioners for work in connection 
with public highways is Section 4, Chapter 15 of the Laws of the 
Extraordinary Session of 1919, which provides as follows: 

"The Board of County Commissioners may direct the 
County Surveyor or some member or members of said Board 
to inspect the condition of any proposed highway, or high­
ways, or work on any highway or bridge in the county during 
the progress of the work, and before payment therefor, and 
such member or members of said Board shall receive for 
making said inspection, the sum of Eight Dollars ($8.00) per 
day, and actual expenses * * 
The Supreme Court of Montana has had under consideration the 

compensation that may be allowed to County Commissioners, and in 
holding that no compensation may be allowed a County Commissioner 
except such as is specifically authorized by statute, the court in 
State ex reI. Payne v. District Court et aI., 53 Mont. 350, 354, used 
the fo1l9wing language: 

"These fees are legal or illegal depending upon whether 
they are, or are not, authorized by law. A county commis­
sioner can lawfully collect for services performed in virtue of 
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his office only such fees or other compensation as the law 
specifically authorizes. The law authorizes per diem and 
mileage for attending the meeting of the board (Sec. 2893, 
Rev. Codes), and per diem and expenses while inspecting 
contract construction work on a highway or bridge, under 
a proper order of the board. (Laws 1915, p. 319.)" 
Later in the same opinion the court says: 

"The accused, acting in his official capacity as county 
commissioner of Madison county, spent one day seeing about a 
right of way for which he charged and collected from the 
county $8 and $5 additional for expenses, etc. This item par­
ticularly is not comprehended within any provisions of the law 
authorizing fees or other compensation to a member of the 
board of county commissioners for services rendered in his 
office, and is therefore prima facie illegal." 

While the section referred to in the foregoing opinion has been 
amended slightly since the foregoing decision, the rule therein stated 
applies, and giving it specific application to your question, the con­
clusion follows that "taking charge of the work themselves, either 
as supervisors or as county commissioners," is "not comprehended 
within any provision of the law authorizing fees or other' compen­
sation to a member of the board of county commissioners." 

To the same effect, and quoting largely from State ex rel. Payne 
v. District Court, supra, is the decision in State v. Story, 53 Mont. 573. 

It is, therefore, my opinion that the Board of County Commis­
sioners, or its members individually, are not authorized by law to 
take charge of the work on public highways and draw pay therefor. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RAf.;'KIN, 
Attorney General. 

Hor) iculture-Rules and Regulations of the Department 
of Agriculture. 

A regulation requiring all orchards infested with codling 
moth situated in a described locality to be sprayed twice 
with arsenate of lead, 3 pounds to 100 gallons of water, with 
a pump capable of developing 200 pounds pressure, and under 
the direction of an authorized inspector of the Department 
of Agriculture, held to be enforceable on condition that 3 
pounds of arsenate of lead to 100 gallons of water is a 
reasonably necessary spray and subject to the condition that 
application by a pump, capable of developing 200 pounds 
pressure, and under the direction of an authorized inspector 
of the Department of Agriculture, is likewise reasonable. 
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